Lori Laflin
EPA/ETIENNE LAURENT
Lori Laflin

EPA/ETIENNE LAURENT

Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

U istragu, nazvanu "Operation Varsity Blues" umešano je dvesta FBA agenata, koja je otkrila da su roditelji podmićivali trenere za koledže i ljude u centrima za testiranje kako bi svojoj deci obezbedili upis u neke od najelitnijih škola u zemlji, izjavili su ovog utorka federalni tužioci .

PROČITAJTE JOŠ:

 

Tom prilikom optuženo je trideset tri roditelja, od kojih se pominju Hafman i Lahlin, onda 13 sportskih trenera i Singerovih saradnika. A desetine njih, pa i Hafmanova, uhapšeni su tokom "zavere nacionalnih razmera", kako su to vlasti nazvale.

"Ovi roditelji su sinonim za bogatstvo i privilegiju. Na osnovu današnjih optužbi, svi oni su se svesno dogovorili sa Singerom i drugima da potplate ulazak svoje dece u elitne škole "preko veze", rekao je juče američki advokat, Endru Leling, na konferenciji za novinare. 

Oni su potrošili između 200.000 i 6,5 miliona dolara kako bi zagarantovali upis njihove dece.

Felisiti Hofman

EPA/MIKE NELSON

Felisiti Hofman, Foto: EPA/MIKE NELSON

Glumica koju svi znaju iz serije "Očajne domaćice", i njen muž, glumac Vilijam Mejsi, optuženi su za uplatu u vrednosti od 15.000 dolara pod maskom dobrotvorne donacije. Baš ta dobrotvorna donacija je, obezbedila mesto njihovoj ćerki na koledžu i to tako što je varala na prijemnom ispitu.

"Singer je bio dobar u tome da lažne odgovore učini što realističnijim i ne tako impresivnim kako ne bi izazvao sumnju ili pojačanu kontrolu ispitanika", izjavio je Leling.

Lori Laflin

EPA/NINA PROMMER

Lori Laflin, Foto: EPA/NINA PROMMER

Hafmanova, koju svi znama iz serije "Očajne domaćice", i njen muž, glumac Vilijam Mejsi, optuženi su za uplatu u vrednosti od 15.000 dolara pod maskom dobrotvorne donacije. Upravo ta dobrotvorna donacija je, prema istrazi, obezbedila mesto njihovoj ćerki na koledžu i to tako što je varala na prijemnom ispitu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Singer je bio dobar u tome da lažne odgovore učini što realističnijim i ne tako impresivnim kako ne bi izazvao sumnju ili pojačanu kontrolu ispitanika - rekao je Leling.

Jena porodica je platila oko 1,2 miliona dolara u više rata, uključujući oko 900.000 dolara kao navodnu "dobrotvornu donaciju" za lažni sportski profil kako bi se njihova ćerka upisala na Jejl kroz fudbalski tim.

Među onima koji su u istrazi je i bivši trener ženskog fudbalskog tima na Jejlu, Rudi Meredit. Meredit je optužena da je prihvatila ček na 400.000 od porodice devojčice koja je aplicirala za Jejl.

One se prpšle godine izjasnila se krivom i napustila poziciju trenera u timu. Pomogla je tužiocima da izgrade slučaj protiv ostalih. Džon Vandemoer, bivši glavni trener jedrenja na Stenfordu, takođe je trebalo da se izjasni da je kriv.

Singer će se ovih dana u federalnom sudu u Bostonu izjasniti o krivici zbog Mediji nisu uspeli da ga kontaktiraju kako bi dao komentar.

 

Navodi se da se svedok saradnik sreo sa Hofmanovom i njenim suprugom u njihovoj kući u Los Anđelesu i objasnio im da je on "kontrolisao" centar za testiranje i da je neko mogao tajno da promeni odgovore njihove ćerke na prijemnom za koledž. 

Pored njih opružen su i Gordon Kaplan iz Griniča, Konektikat, kopredsedavajući međunarodne advokatske kancelarije sa sedištem u Njujorku, zatim Džejn Bakingam, izvršni direktor marketinške agencije u Njujorku, osnivač i predsednik kompanije za pakovanje i Manuel Henrikez, izvršni direktor kompanije za finansije iz Palo Altoa, Kalifornija.

"Ne govorimo o doniranju zgrade kako bi povećali šanse da škola uzme njihovo dete u obzir, već govorimo o prevari i proneveri".

Vlasti su istakle i da u velikom broju slučajeva tinejdžeri nisu bili upućeni u prevaru.