Olivija De Hevilend, Džoan Fontejn
Foto: Youtube printscreen
Olivija De Hevilend, Džoan Fontejn

Foto: Youtube printscreen

Foto: Youtube printscreen

Juče se na našu veliku žalost u realnom svetu ugasila era zlantog Holivuda, koji pamtimo po glamuroznim glumicama, koje su oličenje ženstvenosti i senzibilnosti.

Ipak, posle smrti Doris Dej i Kirka Daglasa, može se reći da je ovom smrću zaključena jedna era, a svi koji su je voleli i danas gledaju filmove i prepričavaju replike, mogu da se nadaju da će ovi glumci i era ostati poznati i budućim generacijama, zahvaljujući modernim tehnologijama.

Ukoliko ne, svi koji su osetili hemiju i lepotu ove ere, tu su da nauče i podsete mlađe generacije na plamen koji još uvek gori i koji je nekada grejao plantu, svojim umetničkim doživljajem.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ♥Joan Fontaine Fan♥ (@joan___fontaine) on Aug 23, 2019 at 5:25am PDT

Ipak, danas smo tu da podsetimo na život i rad nezaborave i neprevaziđene Olivije De Hevilend.

Ono što je obeležilo njen život i karijeru je i odnos sa rođenom sestrom Džoan Fontejn, koja je samo godinu dana mlađa, a sestre su kroz život uvek nekako koračale sa sudbinama koje su se preplitale.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ♥Joan Fontaine Fan♥ (@joan___fontaine) on Apr 2, 2019 at 10:00am PDT

Karijere su počinjale u isto vreme, u isto vreme su spoznale ljubav, udale se, a samo u roku od par godina, obe su i primile prvu nagradu Oskar.

Džoan koja je mlađa svoju je dobila 1942. godine.

Olivija je Oskara dobila 1947. godine.

Ono što je obeležilo život sestara je i stalno rivalstvo kako mimo kamera, tako i u medijima. Čini se da one nikako nisu uspevale da obuzdaju rivalstvo i pronađu porodičnu sreću, a delom za to su krivi i njihovi roditelji koji su ih od malih nogu podsticali na rivalstvo i negovali kod njih takmičarski duh.

Džoan je vrlo često imala običaj da kaže, da se prva udala, prva dobila Oskara, i da je ne bi čudilo da i prva umre. Ovo njeno proročanstvo se ostvarilo, sve se zapravo dogodilo istim redom, kao što je i navela.

Sestre su zapravo bile brilijantne u svojoj karijeri, ali nikada nisu uspele da prevaziđu sujetu i budu jedna drugoj najveća podrška, ili je to bila njihova predstava za javnost?

Ova nedoumica, nikada zapravo neće biti rešena, jer sada nema nikoga da o ovome govori.

Napeta i veoma dramatična porodična situacija, nazirala se i u intervjuima poznatih sestara, koje su o porodičnim dešavanjima, govorile sa dosta dramatike upakovane u uobičajene životne situacije.

Kao da se sve odvijalo normalno, ali se zapravo po njihovom izlaganju videlo da je svaka neuobičajena i neprijatna situacija, ostavila traga na sestre.

Džoan Fontejn je otkrila da je Olivija nije pozvala na majčinu sahranu, da su trebale godine i da se samo čuju telefonom, a njeni pokušaji da sve prikaže kao životnu situaciju, koja nije na nju ostavila trag, čini se, nisu urodili plodom.

Džoan je napisala i knjigu o njihovom odrastanju i odnosima, ali Olivija koja je nadživela mlađu sestu Džoan, ostala je dosta tajanstvenija, kada je reč o odnosu sa sestrom.

Olivija De Hevilend je tek na njen stoti rođendan progovorila o odnosu sa sestom Džoan, kada je rekla da ju je ona nekada prozvala"Damom zmajeva", upravo zbog izvesnog teksta, koji je izašao o njihovom osnosu i na osnovu reakcija koje je imala u odnosu sa njom.

 Sestre su bar za javnost sjano odigrale ovu igru sestrinskog rivalstva. Kakav je njihov odnos zaista bio iza scene, da li su se volele, mrzele, dogovarale radi publiciteta ili ne? Ostaće nepoznato.

Jedno je sigurno, obe su bile simbol "zlatnog doba Holivuda" i njihova ime ostaće upamćena svima, koji su upoznati sa istorijom filma.

Ono što možda sestre nisu shvatile, jeste da su obe bile veličanstvene u svom poslu i dale veliki doprinos filmskim ostvarenjima u kojima su učestvovale, a time i filmskoj istoriji, o kojoj se danas diskutuje.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ♥Joan Fontaine Fan♥ (@joan___fontaine) on Mar 8, 2019 at 6:31am PST