Kirk Daglas
Profimedia
Kirk Daglas i Ketrin Zita Džouns

Tanjug/AP 8.1.2017.

Foto: Tanjug/AP 8.1.2017.

Holivudski glumac Kirk Daglas puni danas 103 godine. Rođen je kao Isur Danijelovič Demski, sin je nepismenih ruskih imigranata, a odigrao je neke od najslavnijih uloga u istoriji kinematografije, od Spartaka i Vinsenta van Goga do Doka Holideja.

Povodom ovog jubileja, u porodičnoj kući Daglasovih održana je rođendanska zabava. Kakva je atmosfera, prikazao je Kirkov unuk, sin Majkla Daglasa, Kameron Daglas, koji je na Instagramu objavio nekoliko fotografija.

Naravno, u centru pažnje je bio slavljenik Kirk Daglas.

- Srećan rođendan, ćale... Ti si poklon ovom svetu, svetlost koja vodi i moja inspiracija. Volim te - napisao je Kameron u svom emotivnom statusu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Cameron Douglas (@cameronmorrelldouglas) on Dec 8, 2019 at 3:00pm PST

Sin Majkla Daglasa objavio je tri fotografije. Na prvoj Kameron pozira sa svojim dekom i slavljenikom, Kirkom Daglasom.

Na drugoj slici se nalazi torta na njoj su prisutni motivi iz filma "Spartak", koji je proslavio legendarnog glumca. Na torti se nalazi kaciga, kao i gladijatorski mač, budući da je Kirk Daglas igrao lik Spartaka u ovom ostvarenju.

Kirk Daglas

Screenshot Instagram

Foto: Screenshot Instagram

Treća je grupna fotka na kojoj se nalaze Kirk i članovi njegove porodice, supruga En, unuk Kameron, kao i prijatelji porodice Daglas.

Kirk Daglas

Screenshot Instagram

Foto: Screenshot Instagram

Kirk Daglas tvrdi da je doživeo sto godina zahvaljujući svojoj supruzi En Bajdens Daglas (100), uz koju je uspevao da se oporavi od svih nedaća koje mu je život nosio. 

Naime, glumac je preživeo je moždani udar koji mu je poremetio govor i zbog kojeg je morao da prestane sa glumom pre 20 godina. Takođe, iz helikopterske nesreće 1991. godine se izvukao bez većih posledica. Međutim, veliku prazninu u njegovom životu je ostavila smrt njegovog sina Erika 2004. godine.

Kirk Daglas

Profimedia

Foto: Profimedia

- Srećan sam što sam pre 63 godine pronašao srodnu dušu i verujem da mi je naš divan brak pomogao da sve preživim - rekao je u jednom intervjuu Daglas.

Lepu En upoznao je 1953. godine tokom snimanja filma "Act of Love" u Parizu, dve godine nakon što mu se raspao prvi brak s glumicom Dajanom Vabster, s kojom je dobio sinove Majkla i Džoela. Slavni glumac rekao je da ga je odmah privukao njen smisao za humor.

Kirk Daglas

Profimedia

Foto: Profimedia

Iako je lepotica nemačkog porekla smatrala da je Kirk zgodan i šarmantan, nije htela da se petlja s holivudskim glumcima. Ipak, hemija je bila jača, pa su godinu dana kasnije, 1954. godine, izgovorili sudbonosno da u Las Vegasu.

- Nikad nisam mislio da je naš brak jedinstven. Zaljubio sam se u devojku i nakon više od šezdeset godina i dalje je volim - otkrio je u jednom intervjuu slavni glumac.

Pre tri godine izdao je knjigu poezije po imenu "Life Could Be Verse", koju je posvetio svojoj supruzi, a u jednoj od pesama ističe da ljubav počinje u osamdesetoj godini.

Kirk Daglas

Profimedia

Foto: Profimedia

U jednom od memoara, opisao je i susret sa Josipom Brozom Titom, koji je po njega poslao privatni avion. Naime, Kirk je bio u Jugoslaviji u novembru 1964. godine kako bi imao veći auditorijum, i tom prilikom je razgovarao sa studentima Filmske akademije i organizovao predavanje na Beogradskom univerzitetu.

- Sledećeg dana, za vreme ručka sa američkim i britanskim ambasadorima, pitao sam da li bismo supruga i ja mogli da se upoznamo sa Titom. Oni su se nećkali, a ja sam se izvinio, izašao i okrenuo broj njegovog kabineta. Sledećeg dana, Tito je po mene i suprugu iz Ljubljane poslao svoj privatni avion. Ručali smo u njegovoj vili, pili vino i pričali o filmovima. Voleo je vesterne, a naročito 'Obračun kod OK korala'. Narednog dana, britanski ambasador nije mi verovao, rekao je da je on na prijem kod Tita čekao bezuspešno šest nedelja. Pitao sam ga - a koliko ste Vi filmova snimili?"-  napisao je on.

Poslednje dve decenije, Kirk i En posvetili su filantropiji. Izgradili su 400 školskih igrališta u Kaliforniji i osnovali centar za lečenje Alchajmerove bolesti. Kada napuste ovaj svet, njihova imovina pripašće nekoj humanitarnoj organizaciji.