Kim Kardašijan
Profimedia
Kim Kardašijan, Foto: Profimedia

Nakon lansiranja nove linije veša za oblikovanje tela početkom nedelje, za manje od 24 sata Kim je pošlo za rukom da digne celu jednu naciju na noge i sve to zahvaljujući spornom imenu nove linije.

PROČITAJTE JOŠ:

Kanje Vest i Kim Kardašijan

EPA

 

Kim Kardašijan, slavna rijaliti zvezda, i ovaj put se poslužila trikom koji često koristi i ubacila svoje ime u naziv linije. Ovaj trik je na kraju rezultirao stvaranjem imena Kimono, a upravo je ono najviše zasmetalo javnosti.

 

Reč kimono, koju je Kim odabrala kao ime svoje nove linije steznika, pre svega je naziv za prepoznatljivu haljinu koja se u Japanu tradicionalno nosi na važnim događajima poput venčanja i sahrana.

 

"Kimono nosimo kako bismo slavili zdravlje, rast potomaka, na brojnim angažmanima poput venčanja, proslave dobijanja diplome. Kimono za narod Japana predstavlja slavljeničku nošnju i tradicija njegovog nošenja prenosi se iz generacije u generaciju", u razgovoru za BBC istakla je Juka Ohiši.

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Ova odeća koja oblikuje telo čak ni ne podseća na kimono. Ona je samo odabrala reč koja u sebi sadrži njeno ime. Nema poštovanja prema onome što kimono predstavlja u našoj kulturi", zaključila je Ohiši.

 

Javnosti na društvenim mrežama nije dugo trebalo da rijaliti zvezdi uputi oštru kritiku uz haštag #KimOhNo. U međuvremenu, Kim je američkim vlastima podnela prijavu za zaštitu reči kimono a ukoliko njenu prijavu vlast prihvati, ova odluka bi druge brendove prijavljene u SAD-u mogla da sprečiti u korišćenju te reči u promotivne svrhe.

"Ovim činom Kim je pokazala ekstremno nepoštovanje prema Japanu, njegovoj kulturi i narodu. Kimono je izraz japanskog identiteta. Ta reč joj ni po čemu ne pripada", zaključila je profesorka Šila Klif sa japanskog ženskog univerziteta Jumonji.

PROČITAJTE JOŠ:

Kim Kardašijan

Screenshoot Instagram