Dakota Fening
Printscreen/ Instagram
Dakota Fening

Printscreen/ Instagram

Dakota Fening, Foto: Printscreen/ Instagram

Dakota Faning, rođena kao Hana Dakota Faning, danas 23. februara puni 27 godina, a i dalje „čuva titulu” omiljenog deteta s malih ekrana – a kako i ne bi, kad je još pre vrtića počela da se bavi poslom koji joj je ubrzo doneo svetsku slavu. Tim povodom, predstavljamo vam nekoliko manje poznatih činjenica o ovoj devojci, koja je postala deo raznih i velikih ostvarenja dok je još bila toliko mala da nije mogla da dohvati mikrofon preuzimajući nagrade za svoj talenat, te se zahvali publici bez pomoći kolega poput Orlanda Bluma (podigao ju je svojevremeno do njoj nedostižne tačke na dodeli za najbolju mladu glumicu „Broadcast Film Critics Association-a”).

Kao i njena sestra El (prvo ime Meri), Dakota je široku prepoznatljivost stekla predstavljajući se srednjim imenom. Dva imena, pisali su strani mediji, imaju jer njihovi roditelji nisu uspevali da ostvare dogovor kada su ih nazivali.

Nikad me niko nije zvao Meri. Moju majku isto svi „prozivaju” srednjim imenom, pa tako i sestru (Hanu Dakotu). To je, kao, neka „naša stvar”, naš „pečat”. Ne znam, ali eto, kako majka, tako i ćerke. Bilo je malo čudno u školi, kada bi me neko tražio, uvek bi pričali: „Ovde ne postoji nijedna Meri”, a ja bih sramežljivo podigla ruku, pa rekla: „To sam ja…” – prisećala se svojevremeno za tamošnji „Glamur” Dakotina sestra.

Mlada glumica rasla je i razvijala se pred kamerama, pa je tako, kada je ostajala bez mlečnih zuba morala da nosi privremene proteze sa onima koji bi joj nedostajali („flipper”). Isti „umetak” koristila su i druga deca u industriji. Dakota je, takođe, prvi poljubac doivela pred kamerama i to joj je bilo kao „dobar dan”, s obzirom na to da je od malih nogu živela pred objektivima. Tada, snimala je „Sweet home Alabama” i njene kolege tamošnjim medijima ispričale su da se ponla kao pravi profesionalac, iako joj zasigurno nije bilo najlagodnije.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 

Објава коју дели Dakota Fanning (@dakotafanning)

Do zvezda se, inače, vinula još u sedmoj godini kao Lusi Doson u „I am sam”. Tada je dobila i status najmlađe ikad nominovane za SAG, u istoriji. Dolazi iz porodice poznatih – ali sportista. Majka Heder bila je teniserka, a tata Stiven igrao je bejzbol.

Iako je već i te kako „zagrebala” polje karijere, od škole nije odustajala. Išla je u privatnu srednju školu u Los Anđelesu (Kempbel Hol), a zatim otišla i na Univerzitet u Njujorku (na fakultet Felatin), gde je za fokus odabrala prikazivanje žena u filmu i kuturi.

Jednom prilikom, za strane medije prokomentarisala je:

Ne školujem se zarad karijere, već zato što me to interesuje privatno. Što se posla tiče, već znam šta želim zauvek da radim - rekla je ona.

U torbi, pisalo se, često i bez nekog posebnog razloga nosi knjigu imena, a jedna od najboljih prijateljica joj je Kristen Stjuart. Koliko je „omiljeno dete” i u svetu poznatih govori i to šta su joj vremenom poklanjali: od Toma Kruza dobila je iPod jednom prilikom posle snimanja, od Roberta de Nira dobila je lutku nalik na ulogu koju je tumačila, a od Kurta Rasela dobila je konja, kog je ona bila nazvala Goldi.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: