Raša Popov
Zoran Lončarević
Raša Popov

Zoran Lončarević

Raša Popov, Foto: Zoran Lončarević

Zvezda dečje televizijske emisije „Fazoni i fore“ nije dobio bitku sa dugom i teškom bolešću, zbog čega žale čitav svet kulture naše javne scene i svi koji su odrasli uz njegove „fore”.

Ljubivoje Ršumović, srpski pesnik koji je dugi niz godina poznavao legendu koja je obeležila detinjstva mnogih generacija i koji je ujedno radio sa Popovom, priča da je on bio njegov stariji brat, koga nikada nije imao.

Napali ga tinejdžeri

Krajem 2014. godine dva dečaka su napala srpskog književnika Rašu Popova, pokušavajući da uđu u njegov stan i da ga opljačkaju. Raša tada nije bio fizički napadnut, ali se zbog napada uplašio i rastužio. On je tada izjavio da je „žalosna slava jednog dečjeg pisca da ga napadnu deca“. Inače, maloletnici koji su ga napali su braća i odranije su bili poznati policiji.

- Raša Popov je bio jedan od najoriginalnijih stvaralaca kod nas. On je zaista na televiziji to obrazovanje vrlo efektno demonstrirao. Oplemenjen radom u „Fazonima i forama“, on je postao jedan od dečjih junaka u poslednjih 30 godina. To je tuga i žalost za starijim bratom, koga ja nisam imao osim u Raši Popovu - tužno govori Ršumović o svom prijatelju i veruje da će njegov rad i dalje živeti.

- Kada takav jedan stvaralac premine, kada zamakne iza horizonta, ja mislim da će njegovo delo ostati. Ja se čak iskreno nadam da će njegova knjiga „Zadimljena istorija“ jednog dana biti udžbenik u školi i da će njegove bajke ići rame uz rame sa Grozdanom Olujić, Andersenom, sa velikim bajkopiscima - priča Ljubivoje, koji dodaje da će ga on pamtiti pre svega po drugarstvu.

Ljubivoje Ršumović

RAS/Emil Čonkić

Ljubivoje Ršumović, Foto: RAS/Emil Čonkić

- On je imao originalnost koju mi koji smo se družili sa njim ne možemo da dosegnemo. Ležao je teško bolestan u krevetu, ja sam ga obišao i on je objašnjavao da je počeo da piše roman. Kada sam ga pitao kako će se zvati, on kaže: „Zvaće se ‘Nađite ovcu.‘“ Ja kažem da takav originalan naslov niko na svetu nije smislio. On kaže: "To će biti uzbudljiv roman." Ne znam dokle je stigao, ali je svakako počeo da ga piše.

Od srpske legende na Fejsbuku se oprostio i bivši predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković:

- Dobrodušan. Dobronameran. Duhovit. Dečak. Div. Dosetio se. I otišao među zmajeve - napisao je Marković.
Raša Popov je bio dobitnik velikog broja književnih nagrada, a njegovi najpoznatiji citati su: „Intelektualac nije onaj ko je diplomirao na fakultetu, već je onaj ko ima pravo rešenje u trenutku“, i „Bogat si onoliko koliko si proputovao svetom.“

Milica: Putuj, čarobnjaku mog detinjstva

Raša je nedavno priznao da sluša narodne pesme i da voli kako pevaju Milica Todorović i Svetlana Ceca Ražnatović.

- Vest da je čovek koji je ulepšao moje detinjstvo pesmicama i emisijom „Fazoni i fore” preminuo pogodila me je i učinila tužnom. Nažalost, nismo uspeli da se upoznamo, a bila nam je velika želja... Rašo, dobri čarobnjaku, hvala za sve lepe reči upućene meni i mojim pesmama. Vašu omiljenu pesmu pevaću sa posvetom vama. Hvala vam što ste meni i brojnoj deci učinili detinjstvo bezbrižnijim, lepšim i srećnijim - kaže Milica.

 

Komentari (1)

Mimica

21.04.2017 21:30

Nisu hteli da ga prime u bolnicu SRBIJO DNO SI DNA