Neda Arnerić
Screenshoot Youtube
Neda Arnerić

Screenshoot Youtube

Neda Arnerić, Foto: Screenshoot Youtube

Neda Arnerić je jedna od najpopularnijih srpskih glumica. Važila je za lepoticu i seks simbol domaće kinematografije. Rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu.

Završila je dva razreda Devete beogradske gimnazije i sa 16 godina je upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića. Međutim, nije završila Akademiju jer je zakon branio da studenti prve i druge godine snimaju filmove i predstave, a Nedi su stizale brojne ponude koje nije mogla da odbije. Njeni roditelji su insistirali da bude fakultetski obrazovana jer su se plašili da neće imati od čega da živi kada popularnost prođe. Zato je glumica zagrejala stolicu i 1980. godine je diplomirala istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Govori italijanski, francuski, engleski i ruski jezik, a pokušava da savlada i nemački. Neda se od malih nogu interesovala za razne vidove umetnosti. Balet je učila kod Danice Šetine koja je bila nastavnica i Lokici Stefanović. Sa 10 godina je počela da pohađa časove glume u grupi pokojnog glumca i reditelja, Bate Miladinovića. Bila je član Dečje dramske grupe Radio Beograda i sa 13 godina je snimila svoj prvi film pod nazivom „San“ i postala je prva dečja filmska zvezda u Jugoslaviji. Film govori o devojkama i mladićima koji su maštali o lepšoj budućnosti, ali Drugi svetski rat je uništio njihove snove. Njen talenat je prvi uvideo reditelj Puriša Đorđević sa kim je nastavila da sarađuje.

Neda Arnerić

Screenshoot Youtube

Neda Arnerić, Foto: Screenshoot Youtube

Nedina majka je bila domaćica pa je imala vremena da joj pravi društvo na snimanjima i da kontroliše i nju i brata. Otac je po profesiji bio lekar, ali veoma povučen zbog čega je o njemu mnoge stvari saznala nakon što je preminuo. Važnu ulogu u Nedinom detinjstvu je imala baka-tetka Jovanka Hrvaćanin koja joj je pisala pesme, učila je da bude skromna i da obuzda svoju bujnu maštu.

S’ jedne strane je žalila što ne može da ima detinjstvo kao njeni vršnjaci, a s’ druge je želela da bude zrelija i obrazovanija jer se družila sa starijima od sebe. 1967. godine je dobila uloge u filmovima „Oh, divljino“ i „Jutro“ koji je režirao Puriša Đorđević. Radnja filma obuhvata posleratni period u kome su se ljudi suočavali sa posledicama koje je rat na njih ostavio. Glumila je sa Milenom Dravić, Ljubišom Samardžićem, Mijom Aleksićem, Ljubom Tadićem, i drugim velikanima. 1968. godine je snimila filmove „Saculatat“, „Višnja na Tašmajdanu“ i „Podne“. „Višnja na Tašmajdanu“ ju je proslavila i smestila u vrh jugoslovenske glumačke scene. Neda je postala kultna figura šezdesetih godina prošlog veka. Iako je imala samo 15 godina, odlično se snašla pored glumaca kao što su: Radmila Savićević, Čkalja, Velimir Bata Živojinović, itd. U filmu je predstavljeno rađanje ljubavi između dvoje mladih, njeno trajanje i gašenje zbog lažnih vrednosti savremenog sveta. Ponovo je usledila glavna uloga u filmu Puriše Đorđevića, „Podne“, koji govori o ljubavi Srpkinje i Rusa koji su se venčali, ali zbog sukoba komunističkih partija njihovih zemalja, morali su da se rastanu uz minimalne šanse da ponovo budu zajedno.

Neda Arnerić

Screenshot Youtube

Neda Arnerić, Foto: Screenshot Youtube

Od 1969. godine je živela i radila u inostranstvu i po Jugoslaviji. Roditelji su joj branili da započne međunarodnu karijeru na čemu im je danas zahvalna. Glumila je u filmovima „Cross country“, „Divlji anđeli“ i „Vreme bez rata“ u kome tumači ulogu Blagunje koja se udaje za čoveka koji se vraća na očevo imanje u nadi da će tu pronaći sebe i svoj mir.

1970. godine je dobila sporednu ulogu u filmu „Pucanj“. 1971. godine je snimala seriju „Sve od sebe“ i filmove „Un peu, beaucoup, passionnément…“ i „Venom“.

1972. godine je učestvovala u četiri ostvarenja: „Bez reči“, „A shot“, „Chamsin“ i „Beati i ricchi“. 1973. godine je dobila uloge u filmovima „Ukleti smo, Irina“ i „Sutjeska“. U prvom filmu Neda je snaja koja živi u vodenici sa mužem i svekrom. Pošto muž odlazi u rat, između svekra, Velimira Bate Živojinovića, i snaje se javlja zabranjena ljubav koja nailazi na dodatne prepreke kada se muž vrati. „Sutjeska“ je jedan od najskupljih filmova u istoriji jugoslovenske kinematografije i snimljen je povodom 30 godina od istoimene bitke. Neda je u njemu bila Jagoda. Gostovala je u šou programu „Obraz uz obraz“ čiji su domaćini bili Milena Dravić i Dragan Nikolić, a sastojao se od skečeva i muzičkih numera. 1973. nastupa u filmu Shaft in Africa. Film postaje kultni i zbog toga što se Neda Arnerić pojavljuje gola.

Neda Arnerić

Alo!/Rajko Ristić

Neda Arnerić, Foto: Alo!/Rajko Ristić