Uprkos pandemiji, održani “Carevčevi dani” u Velikom Gradištu

Alo.rs/F.I. | vip 2020-10-08 18:51:25 2020-10-08 18:51:25

Uprkos tome što je sav program smešten u jedan dan, ni ove godine nije izostao bogati program kojim je još jednom potvrđeno zašto baš ovaj festival važi za najveći na Balkanu kada je violina u pitanju.

Fotomix

Pandemija koronavirusa uspela je da jednom odloži, ali ne i da u potpunosti otkaže 26. muzički festival “Carevčevi dani” koji je u donekle izmenjenom formatu održan 7. oktobra u Velikom Gradištu.

Uprkos tome što je sav program smešten u jedan dan, ni ove godine nije izostao bogati program kojim je još jednom potvrđeno zašto baš ovaj festival važi za najveći na Balkanu kada je violina u pitanju. Sa poštovanjem svih propisanih mera najpre je tačno u podne u Gradskom parku podignuta festivalska zastava i položen venac na spomenik Vlastimiru Pavloviću Carevcu, da bi se potom velikom broju okupljenih građana ali I poštovalaca violine iz cele Srbije prisutnima obratio predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić, I proglasio manifestaciju otvorenom. Usedio je kulturni program, da bi se manifestacija potom nastavila izložbom “Svilen konac- Carevčevo zlatno gudalo” posvećene životu i radu rodonačelnika narodne muzike na ovim prostorima koju je otvorio predsednik Umetničkog saveta, profesor Nikola Rackov.

 

Finalni deo svečanosti održan je u hali Sportskog centra u večernjim satima, na kome je kroz koncertno veče obeleženo 125 godina od rođenja Vlastimira Pavlovića Carevca. U program su osim gradonačelnika I umetničkog direktora festival, magistra Mirjane Drobac koji su održali govore učestvovali I Narodni orkestar RTS-a pod vođstvom Vlade Panovića, pevačice Vesna Dimić I Biljana Petković, laureati dosadašnjih takmičenja kao I prvak opere Oliver Njego, koji su izveli specijalno pripremljeni program. Nakon maestralnih nastupa učesnika čast da zatvori festival imao je predsednik Skupštine opštine Veliko Gradište Vladimir Štrbac.

- Imam čast, bez obzira na okolnosti koje su diktirale vreme, način i uslove održavanja ovogodišnjih “Carevčevih dana”, da se u ime opštine Veliko Gradište, i u svoje lično ime, zahvalim organizatorima i učesnicima ovogodišnjeg programa na izuzetnom angažovanju i naporu da 26. Carečevim danima podare zavidan nivo i opravdaju četvrtvekovnu tradiciju negovanja imena i dela velikog umetnika, Vlastimira Pavlovića Carevca. Svesni neponovljivosti Carevčeve originalnosti, i njegove uzvišene ljubavi prema narodnoj muzici, “Carevčevi dani” svih ovih godina tražili su put ka negovanju narodne muzike talentovanih violinista, koji su, težeći najvišim estetskim ciljevima, bili sposobni da narodni citat prilagode svojoj ličnoj melodiji i daju dragoceni doprinos očuvanju narodnog melosa. Zahvalni smo brojnim učesnicima što su svojim učešćem dali dragoceni doprinos našoj manifestaciji – rekao je između ostalog Štrbac da bi potom sve bilo završeno čuvenim “Tobdžijskim kolom” koje su na sceni izveli učesnici programa.

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više