Šon Koneri
Tanjug/AP
Šon Koneri

Tanjug/AP

Šon Koneri, Foto: Tanjug/AP

Slavni glumac Šon Koneri proslavio je 8.avgusta svoj 90. rođendan, a kako svetski mediji javljaju danas je preminuo.

Kada se rodio, njegovi roditelji - mama pralja i tata vozač kamiona - su bili toliko siromašni da su ga, umesto u kolevku, stavljali na spavanje u fioku ormara. Kao klinac, ribario je u kanalu koristeći mamine stare najlonke, ali je kasnije u intervjuima izjavljivao da nikada nije dozvolio da ga skromni početak sputa u životu.

Po rodnom mestu Fauntinbridž u Škotskoj nazvao je svoju producentsku kompaniju.

Sa 13 godina se ispisao iz škole i bavio se raznim poslovima - raznosio je novine, ali i mleko i mlečne proizvode, i bio šegrt kod lokalnog mesara.

Služio je u Kraljevskoj mornarici tri godine, krajem četrdesetih, i tada uradio dve tetovaže. Na jednoj piše "Škotska zauvek", na drugoj "Mama i tata". Napustio je mornaricu zbog bolnih čireva u stomaku.

Nakon toga, glancao je mrtvačke sanduke, isporučivao ugalj, radio u štampariji, pozirao go za studente slikarstva i čak bio spasilac na plaži.

Šon Koneri

EPA/Jason Szenes

Šon Koneri, Foto: EPA/Jason Szenes

Pošto je morao da prekine obrazovanje, kasnije je osnovao humanitarni fond koji stipendira siromašnu škotsku decu.

Sav honorar od filma "Robin Hud: Princ lopova" poklonio je toj humanitarnoj organizaciji, isto je kasnije učinio i sa platom od filma "Dijamanti su večni".

Godine 1953, Šon se prijavio na takmičenje za Mistera Univerzuma, i završio je kao "druga pratilja" u konkurenciji visokih muškaraca.

Jednu od prvih uloga ostvario je u filmu "Drugo vreme, drugo mesto", u kom mu je partnerka bila Lana Tarner. Njen ljubomorni dečko Džoni Stompanato napravio je scenu i pretio mu pištoljem, pošto je mislio da muva Lanu. Morao je da se sakrije posle toga, jer mu je jedan Džonijev prijatelj dojavio da je Džoni naručio njegovo ubistvo!

Šon Koneri

AP

Šon Koneri, Foto: AP

Zamalo je izgubio život i na snimanju filma "Iz Rusije s ljubavlju", pošto je helikopter na setu proleteo tik iznad njega i zamalo ga obezglavio, bukvalno! Kasnije je na setu filma "Nikad ne reci nikad" povređen, pošto mu je Stiven Sigal slučajno slomio ručni zglob dok mu je pokazivao borilačke veštine.

Najveću slavu dostigao je kao Bond, a tu ulogu je dobio ne na račun glumačkih sposobnosti, već zbog činjenice da je njegov "seksi, panterski hod" oduševio producente. Autoru priča o Bondu, Ijanu Flemingu, Koneri se nije dopao jer je smatrao da izgleda kao "sirovina", ali je kasnije promenio mišljenje.

Reditelj Terens Jang, koji ga je angažovao za film "Doktor No", smatrao je da bi mu trebalo malo "škole" kada je u pitanju stil, pa mu je kupio fensi odelo, i čitavih nedelju dana ga je vodao po gradu da zajedno piju, provode se i kockaju se.

U svim filmovima o Bondu je nosio periku, jer je kosu počeo da gubi u 21. godini.

Od ostalih Bondova, najviše mu se dopadaju Pirs Brosnan i Danijel Krejg, a najmanje Timoti Dalton.

Omiljeni Bond film mu je "Iz Rusije s ljubavlju", a megapopularnu franšizu napustio je zato što nije više mogao da podnese specijalne efekte, dijaloge koji su se ponavljali iz filma u film, i opsesiju javnosti njegovim likom i delom.

Džejmsa Bonda je igrao u sedam filmova, i jedini je glumac koji ima i tu ulogu u "CV-u", koji je osvojio Oskara, i to za film "Untouchables".

Njegov akcenat u tom filmu proglašen je najgorim u istoriji kinematografije u anketi časopisa "Empire".

Šon Koneri

EPA/Marcus Brandt

Šon Koneri, Foto: EPA/Marcus Brandt

Navija za Seltik, a imao je priliku u mladosti da igra za Mančester junajted, ali je odbio da postane profesionalni fudbaler jer je to smatrao previše nestabilnim poslom.

Možda niste znali da Koneri pasionirano piše poeziju, ali ne dozvoljava nikome da je pročita!

Veliki je donator Škotske nacionalne partije, i odbija da se vrati u Škotsku dok ona ne postane nezavisna, za šta je siguran da će se desiti dok je on još uvek živ. Zbog tog stava, dva puta je vlada blokirala nastojanja krune da mu dodeli zvanje viteza, ali je konačno proglašen za viteza 2002. godine.

Sebe smatra penzionerom, ali je jednom izjavio da bi se rado vratio pred kamere ako mu ponude ulogu u filmu o Indijani Džonsu.

Znamo uloge koje jeste ostvario, ali evo nekih koje je odbio ili nije mogao da postigne. Ponuđena mu je uloga u "Moje pesme, moji snovi", zatim je trebalo da igra u "Avanturama barona Minhauzena", ali mu se nije dopao scenario, a ulogu Gandalfa u "Gospodarima prstenova" odbio je jer ga je mrzelo da se na više meseci preseli u Australiju.

Dva puta su ga zvali da bude u serijalu "Matriks", ali je oba puta odbio pošto mu "uopšte nije bilo jasno o čemu se u filmu radi".

Za mnogim od tih uloga ne žali, ali je jednom prilikom izjavio da je tužan jer je odbio glavnu ulogu u filmu "The Thomas Crown affair". U rimejku je glavnu ulogu tumačio drugi Bond - Pirs Brosnan.

Sa skoro punih 60 godina, "Pipl" ga je 1989. proglasio najseksepilnijim muškarcem na svetu. I ponovo 1999!

Komentari (1)

S2

31.10.2020 13:53

Počivajte u miru, ser Koneri! Jedva pronađoh gde su komentari. Usput, ser Koneri je rođen 25.avgusta, a ne osmog. Budite pažljiviji sa podacima kad su velikani u pitanju.