žika todorović
Screenshot Youtube
Žika Todorović

Rajko Ristić

Žika Todorović, Foto: Rajko Ristić

Naš poznati glumac Srđan Žika Todorović, čije ime najviše vezujemo za filmove Mi nismo anđeli, Tri palme za dve bitange i ribicu, Sivi kamion crvene boje, i seriju Vratiće se rode, rođen je 28. marta 1965. godine u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ:

Žika Todorović

Printscreen

 

Potiče iz umetničke porodice, od oca Bore Todorovića, takođe proslavljenog glumca i majke Snežane Matić. Sa očeve strane ima dve polusestre: Taru i Danu koja je takođe glumica.

Mira Stupica

Printscreen Youtube

Mira Stupica, Foto: Printscreen Youtube

Srđanova tetka po ocu je čuvena srpska glumica Mira Stupica. Tokom srednje škole, Žika je počeo da se bavi muzikom. Malo je poznato da je svirao bubnjeve u bendovima Ekatarina Velika i Disciplina Kičme, dok je prva muzička iskustva sticao u bendu Radnička kontrola, a zatim je svirao u grupi Bezobrazno zeleno.

Žika Todorović

Rajko Ristić/Alo!

Žika Todorović, Foto: Rajko Ristić/Alo!

Kada je završio četvrti razred, otišao je u vojsku. Iako nije planirao da studira glumu, polagao je prijemni ispit na Fakultetu dramskih umetnosti. Recitovao je tekst Filipa Rota Portnojeva boljka koji govori o čoveku koji je opsednut masturbacijom i upisao ga je iz prvog puta.

"Na prijemnom sam govorio tekst Filipa Rota, koji govori o čoveku koji je opsednut masturbacijom. Ta reč se spominje jedno 60 puta. Taj komad igrao je i Dragan Nikolić. Moj otac mi je dao taj tekst", rekao je Žika u emisiji kod Ognjena Amidžića.

Žika Todorović

Nenad Vujanović

Žika Todorović, Foto: Nenad Vujanović

Razlog zbog kog se odlučio za glumu je taj što mu je studiranje omogućilo sedam dana odsustva iz vojske:

"Mene gluma nije zanimala tad, ja sam bio u vojsci i rokenrol fazonu. Ali bila je fora da ako polažeš prijemni, dobiješ nedelju dana odsustva iz vojske. Eto, tako sam upisao glumu", ispričao je popularni glumac.

Žika Todorović i Sergej Trifunović

Youtube printscreen

Žika Todorović i Sergej Trifunović, Foto: Youtube printscreen

Pošto je mnogo voleo filmove, na prvoj godini studija je shvatio da želi da postane filmski glumac. Bio je u klasi profesora Vladimira Jevtovića, a sa njim su studirali: Vesna Trivalić, Mirjana Joković, Dragan Bjelogrlić, Milorad Mandić Manda, Dragan Petrović Pele, itd.

Pošto su svi ostvarili veoma uspešne karijere, njihovu klasu zovu 12 veličanstvenih.

PROČITAJTE JOŠ:

 

1998. godine Žika je na Adi Bojani upoznao studentkinju Filološkog fakulteta Anu Jovićević, koja je poreklom sa Cetinja. Ubrzo su počeli da se zabavljaju, a glumac je od samog početka bio siguran da je pronašao ženu svog života. 2004. godine su se venčali u njenoj porodičnoj kući na Cetinju. Svako leto su provodili u kući njegovog oca u ribarskom naselju Bigovo, a ovu tradiciju su nastavili i kada su dobili dete.

Par se dvanaest godina borio za potomstvo i 1. maja 2014. godine rođen je njihov sin Dejan. Glumac je izjavio da mu je očinstvo promenilo život za 180 stepeni i da je prestao da izlazi.

Bora Todorović

Printscreen

Bora Todorović, Foto: Printscreen

U julu 2014. godine Srđan doživljava veliku tragediju – njegov otac, veliki glumac Bora Todorović, je preminuo. Tri godine kasnije, njegov život srušen je iz temelja – supruga i sin su išli kod lekara jer je on bio prehlađen. Kada su se vratili, legao je da spava. Dva sata kasnije, Ana je videla da su dečaku usta plava i pokušala je da ga probudi. 

Pozvali su Hitnu pomoć, ali lekari nisu ništa mogli da učine. Na odbukciji je utvrđeno da je srce prestalo da mu kuca i da je reč o sindromu iznenadne smrti deteta. 23. decembra dečak je kremiran na Novom groblju u Beogradu.

Neutešnim roditeljima podršku su pružili članovi porodice, prijatelji i Srđanove kolege. Početkom 2018. godine Dejanova urna je položena pored urne njegovog dede Bore Todorovića u Aleji velikana.

PROČITAJTE JOŠ:

žika todorović

Screenshot Youtube