Tanja Bošković
Alo!/Rajko Ristić
Tanja Bošković

Alo!/Rajko Ristić

Tanja Bošković, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Ako pitate mlađe i starije generacije koja je naša glumica najbolja naga na filmu odgovor će gotovo uvek biti Tanja Bošković. Čuvena glumica proslavila se pokazujući golo telo na velikom platnu, pa je postala prava erotska ikona SFRJ.

Tanja Bošković skinula se kao od majke rođena početkom 1978. u filmu „Okupacija u 26 slika“, u kojem je tumačila lik prostitutke.

PROČITAJTE JOŠ:

Zaplet je ratni: tri mladića - Hrvat, Italijan i Jevrejin - najbolji su prijatelji u predratnom Dubrovniku. Kada njihovu zemlju okupiraju, idilični grad postaje mesto jezivih pokolja.

Tanja Bošković je tada imala 24 godine, a njena zadnjica i noge ostavile su bez daha Franu Lasića i Milana Štrljića, ali i milione građana koji su zbog nove zvezde pohrlili u bioskope. Na filmskom festivalu u Puli bacila je u zasenak i glumice koje su imale mnogo zahtevnije uloge. Tada je nastala najseksepilnija fotografija socijalističke Jugoslavije na kojoj Tanja pozira sedeći u plićaku u kupaćem kostimu koji i skriva i otkriva i jede sladoled.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Kutak_umetnosti (@kutak_umetnosti) on Nov 27, 2018 at 11:51am PST

Samo četiri godine kasnije Tanja je snimila “Sablazan” i potvrdila reputaciju erotske ikone SFRJ. U tom filmu Tanja glumi zarobljenu esesovku, ljubavnicu nemačkog majora, koja zavodi neiskusnog partizana čuvara...

U komediji “Malo čednija“ nisu prikazani svi delovi njenog tela, ali zavodila je i u filmu “Čovek sa četiri noge” gde je u celom filmu bila ili gola, ili umotana u kratak peškir. U jednom intervjuu Tanja Bošković je objasnila da je u vreme studija na fakultet išla pešice jer je nosila toliko kratku suknju da nije mogla da se popne u autobus.

Tanja Bošković rođena je 1953. godine, a do dolaska na studije glume živela je u Aranđelovcu, gde joj je otac bio strogi direktor gradske gimnazije. Reditelji su je hteli, pa je glumila i u filmovima, na televiziji („Majstorska radionica“, „Balkan ekspres“) i u Pozorištu na Terazijama, gde je, osim glumačkog, i njen talenat za ples došao do punog izražaja u mjuziklima „Priča o konju“, „Splitski akvarel“, „Čaplja“, „Davni flert“...

Komentari (2)

Baja

15.12.2018 10:35

Tanja je izuzetna pametna žena, lepa i odlična glumica !

OOUR

15.12.2018 12:13

Kao klinac, trcao u BDP na Terazijama, predstava "Vrteska", Tanja Boskovic i Danica Maksimovic u halterima do kraja komada, PROPAST!!!