Švedski metalci pevaju o odbrani Beograda! (VIDEO)

Alo.rs | vip 2016-06-21 11:49:24 2016-06-21 11:49:24

Švedski metal bend "Sabaton" opevao je u novom singlu bitku za Beograd u Prvom svetskom ratu, a inspiraciju su pronašli u neustrašivom govoru majora Dragutina Gavrilovića!

Jutjub printskrin

Novi album Sabatona pod nazivom "The Last Stand" izaći će u avgustu, a na njemu će se naći pesma "Last Dying Breath", koja govori o istorijskoj bici za Beograd iz 1915. godine. Austrijske snage napale su 6. i 7. oktobra Beograd preko Dunava, a ova "marširajuća, puna klavijatura i melodična" pesma inspirisana je rečima kojima je major Dragutin Gavrilović inspirisao svoje trupe, prenosi "nocturnemagazine.net".

 

Major Gavrilović okupio je svoja tri voda, dva voda trećeg bataljona i Sremski odred, te pred kafanom "Jasenica" izrekao sledeću naredbu koja je ostavila utisak i na bend Sabaton:

"Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelj se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!“

- Ova pesma govori o odbrambenim snagama Srba 1915, kada je major Gavrilović svoje vojnike podsticao moćnim govorom - rekli su članovi Sabatona. Bend je bio u Beogradu, a prilikom posete nisu zaobišli ni srpske kafane. Pogledajte kako su se proveli u našoj prestonici:

 

Expand player
Pogledajte više