Ratko Mladić i Dragan Bjelogrlić
Printscreen
Ratko Mladić i Dragan Bjelogrlić

Printscreen

Foto: Printscreen

Glumci kultnog ostvarenja, koje je snimano usred rata u Bosni i Hercegovini, morali su da sarađuju sa tadašnjim ratnim glavešinama kako bi bez problema radili u okolini Višegrada. A onda je Mladić izrazio želju da lično pozdravi filmadžije, pa im je organizovao druženje na Palama.

Bjelogrlić se tada prvi put sreo sa generalom i taj njihov susret pamtiće dok je živ.

Dragan Bjelogrlić

Alo!/Dejan Briza

Foto: Alo!/Dejan Briza

- Ratko nas je primio u bunkeru koji se nalazio sedam spratova ispod zemlje. Čim me je video, odmah mi je dobacio i uputio šalu na račun moje visine: "Bjelogrliću, jesi li ti iz Gacka? Koliko znam, Gačani su svi kršni ljudi, a ti si kao neki gatački patuljak." Svi njegovi oficiri u tom trenutku prsnuše u smeh, a ja sam mu dobacio: "Pa, generale, nisi ni ti neki jablan" - prepričao je poznati glumac i dodao da mu nije bilo baš svejedno posle takve opaske:

- U tom trenutku su svi zaćutali. Tišinu je prekinuo Mladić, koji se nasmejao, a onda su za njim počeli da se smeju i svi ostali. Poslužio nas je rakijom i ćevapima. Kod njega u bunkeru smo proveli puna tri sata.

Ratko Mladić

Tanjug/Jerome Delay

Foto: Tanjug/Jerome Delay

Scenario za film "Lepa sela lepo gore" nastao je iz članka "Osam dana u grobu" Vanje Bulića. Poznati novinar otkrio je da je inspiraciju za lik glavnog junaka Milana (Dragan Bjelogrlić) pronašao u životnoj priči vojnika Slađana Simića. On je bio jedan od sedmorice zarobljenih srpskih boraca u tunelu Brodar na putu između Višegrada i Rudog.

- Našao sam se sa Slađanom u jednoj kafani u Užicu. Ispričao mi je kako su se osam dana borili srpski i muslimanski vojnici u tunelu dugom 97 metara. Nažalost, Slađan nije doživeo da pogleda film jer je samo dva meseca pre premijere poginuo na ratištu - priča Bulić i dodaje da je i čuvenog estradnog menadžera Raku Đokića takođe smrt sprečila da bude deo ovog projekta:

Lepa sela lepo gore

Screenshot Youtube

Foto: Screenshot Youtube

- Prvobitno je trebalo da on producira film. Njegova zamisao je bila da to bude jedna klaustrofobična priča u kojoj bi se scene snimale samo u bolnici i tunelu. Međutim, Raka je u međuvremenu umro i onda je sve preuzeo Srđan Dragojević, koji je smatrao da se cela priča mora doneti i prikazati mnogo kompleksnije.

Petar Božović

E- stock

Foto: E- stock

- Pitao sam ga zašto je zacepio honorar za ulogu, a on mi je na to odgovorio: "Sloba je toliko negativan lik da ja ne mogu da nađem način da ga odbranim. Ako ništa drugo, onda ću makar da uzmem velike pare". Petar je genijalno u tom filmu odigrao srpsku bitangu - kaže Bulić.

Božović je istakao da se posle svega ipak kaje što je igrao u "Lepim selima..."

- Žao mi je što sam prihvatio ulogu u tom filmu. Svi kažu da sam odlično odigrao tu hulju, ali uopšte nisam srećan zbog toga. Znate da kažu da svaki glumac pomalo ima u sebi lika koga tumači. Znam da mi, poput advokata, treba da branimo svaki lik koji glumimo, ali ja, brate, nikada više ne bih igrao tako neku ulogu - priča slavni glumac.

Žika Todorović

Rajko Ristić/Alo!

Foto: Rajko Ristić/Alo!

- Prvo je meni ponuđena ta uloga, ali je nisam prihvatio. U to vreme je u Bosni još uvek trajao rat i zbog toga mi se nije išlo u Višegrad. I dan-danas žalim što nisam u "Lepim selima...". Uloga je bila napisana tako da glumac može da je nadograđuje, pa je tako Manda pustio kosu i bradu i izneo je na svoj način - kaže Žika.

Da li ste znali?

*Čuveni britanski filmski magazin "Sajt end saund" uvrstio je film "Lepa sela lepo gore" u 30 najboljih ratnih filmova na svetu

*Film se nije prikazivao u Hrvatskoj, pa su mnogi išli u obližnju Sloveniju da ga pogledaju

*U filmu se pojavljuju pravi vojnici, a ne statisti. Jednom od vojnika produkcija je ostala dužna dnevnicu, pa se on pojavio na setu s kašikarom i pretio da će se razneti ako mu se njegov novac ne isplati. Dnevnica mu je bila 20 tadašnjih maraka

*Scena u kojoj Nikola Pejaković Kolja i Dragan Bjelogrlić igraju košarku jedva je snimljena jer je Kolja bio mrtav pijan

*Tunel u kojem se snimao najveći deo filma nalazi se kod Prijepolja

*Ideja za snimanje filma rodila se 1993. godine kada su se Vanja Bulić, Dragan Bjelogrlić i Srđan Dragojević sreli na proslavi magazina "Duga"