Spavao je na klupi, za noć je znao da izgubi i 80.000 maraka, ženio se četiri puta: Legendarnom pevaču narodne muzike samo jedno nisu mogli uzeti!

Radio je i u bolnici...

Toma Zdravković
Toma Zdravković, Foto: Screenshoot Youtube

Na današnji dan se navršava tačno 29 godina od smrti legendarnog pevača narodne muzike Tome Zdravkovića. Njegova muzika i dalje živi, a oni koji su ga poznavali kažu da je bio veliki boem i da je živeo život kao na filmu. Toma i danas važi za velikog boema, a govorili su za njega i da je srpski Elvis Prisli.

Toma je rođen 20. novembra 1938. godine u domaćinskoj porodici. Njegov otac Dušan je bio mesar, a majka Kosana domaćica. Legendarni pevač imao je tri brata i sestru. Porodica Zdravković se pre početka rata preselila u selo Pečenjevce koje se nalazi blizu Leskovca.

Kada je školovanje u pitanju, Toma je završio osnovno obrazovanje, a kasnije i kurs za traktoristu. Tokom života radio je i najteže fizičke poslove, a uporedo je počeo i da peva. Muzičku karijeru započeo je u Leskovcu, a kasnije je upoznao i pevačicu Silvanu Armenulić koja mu je puno pomogla u karijeri.


Po četiri dana bio u kafani

Oni koji su ga poznavali, kažu da je Zdravković znao da provede po četiri dana u kafani. Često se i kockao, kako je pričao iz zabave, a jedne večeri dobio je čak 80.000 maraka koje je odmah sutradan i izgubio.

Kroz život često je imao avanture sa raznim ženama, a njegovo srce osvojila je Olgica koju je i zaprosio. Par je u novembru 1963. godine svoju ljubav krunisao ćerkicom Žaklinom, ali su se već nakon nekoliko meseci razveli u Hrvatskoj.

Kasnije je upoznao Milicu, koju je venčano i posle toga je prestao da vodi kafasnki život. 1970. godine se vratio porocima i u februaru se razveo od druge supruge. Dve godine kasnije upoznao je još jednu suprugu. Reč je o Nadi sa Cetinja, ali njihov brak nije dugo trajao. Iako mu je zdravlje bilo narušeno, Toma je tugu lečio u alkoholu.

Četiri puta se ženio

Nakon Olgice, Milice i Nade, pevač je odlučio da se oženi i četvrti put. Iako mu je zdravlje već bilo ozbiljno narušeno, Toma je otišao u Kanadu gde je upoznao i stupio u brak sa frizerkom Gordanom. U Torontu se rodio njihov sin Aleksandar, a 1978. godine se sa porodicom vratio u Jugoslaviju. Tada je snimio neke od svojih najvećih hitova. 1982. godine je održao svoj prvi solistički koncert u beogradskom Domu sindikata. Uprkos narušenom zdravstvenom stanju, 1987. godine je započeo turneju čiji je slogan bio „Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića“.

Toma Zdravković
Toma Zdravković, Foto: arhiva/nepoznat autor

U aprilu 1991. godine, na vrhuncu slave, bolest ga je prikovala za postelju na VMA. Toma je uprosko tome, napuštao bolnicu, a lekari su često govorili: "Mi ga oporavimo, a on kako izađe iz bolnice, ode pravo u kafanu". LegendarnI Toma Zdravković 1991. godine imao je i svoj poslednji nastup. Sve se dogodilo 10. septembra u Podgorici. 20 dana kasnije, odnosno na današnji dan pre 29 godina, izgubio je bitku s opakom bolešću. Sahranjen je na Centralnom groblju blizu restorana „Ambasador“ gde je poslednji put pevao Beograđanima. Umro je slavan, voljen i siromašan.

Uprkos tome što je mnogo radio, često je spavao na klupi jer nije imao novca za smeštaj. Od materijalnih stvari, iza njega je ostao samo jedan stan na Petlovom brdu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi