Hoakin Finiks
Shutterstock
Hoakin Finiks

Shutterstock

Hoakim Finiks, Foto: Shutterstock

- Stvarno verujete u to? Bila je to šala. Bila je to za*ebancija na račun novinara! Zafrkavao se jer su mu dojadila glupa pitanja koja su mu postavljali! - rekao je nedavno Finiks (44) u intervjuu za "Vanity Fair" odgovarajući na pitanje o izjavi njegovog brata Rivera za magazin "Details" 1991. godine.

PROČITAJTE I:

 

River, tada na vrhuncu slave, izjavio je kako je nevinost izgubio kao četverogodišnjak, u vreme dok je njegova porodica bila u zloglasnom kultu Božje dece, povezanom sa seksualnim iskorišćavanjem i brojnim drugim zločinima.

Džoker

Screenshoot Youtube

Džoker, Foto: Screenshoot Youtube

Riverova izjava

Glumac čiju maestralnu interpretaciju jezivog Džokera hvale i oni kojima se film u režiji Toda Filipsa ne sviđa previše ili ga smatraju prosečnim, nikad nije negirao da mu detinjstvo nije bilo lako. Ipak, pokušava da stiša priče o zlostavljanju i životu u kultu te je danas rečitiji nego ikada.

Džoker

Screenshoot Youtube

Džoker, Foto: Screenshoot Youtube

- Roditelji nas nikad nisu zanemarivali - rekao je "Vanity Fair" nedavno.

Hoakim je treće od petoro dece Erlin i Džna Botoma. River, Rejn, Hoakim, , Liberti i Samer rođeni su u različitim zemljama, gde su živeli njihovi roditelji, pripadnici kulta Božje dece, koji je 1968. godine osnovao bivši pastor Dejvid Hant. Godinama su sledili i širili Hantovo učenje, no sve se promenilo 1977. godine, kad su dobili uputstvo iz centrale kulta, u kojem se od članova tražilo da flertom, zavođenjem i seksom privuku nove sledbenike.

Hoakin Finiks

Shutterstock

Hoakim Finiks, Foto: Shutterstock

- Rekli smo: ‘Je*eš to, brišemo odavde’ - kazao je Finiks kojem posebno smetaju priče koje njegove roditelje prikazuju kao zlostavljače.

- Mislim da su oni bili idealisti, verovali su da su u grupi koja deli njihova uverenja i vrednosti. Verovatno su tražili sigurnost i porodicu. A onda su sve to izgubili.

Beg i život u kampu

Nakon bega, živeli su na Floridi, u naselju kamp prikolica. Promenili su prezime u Finiks, simbolično prekidajući vezu sa starim životom i osnažujući se za “dizanje iz pepela”. Kako je Hoakim Finiks jednom ispričao, 1979. godine svi su se utrpali u stari karavan u kojem su gotovo živeli i uputili se prema Holivudu, gde će se deca početi baviti glumom i muzikom, promovisanjem veganizama i pravima životinja, na čelu s devetogodišnjim, sjajnim, neverovatno talentovanim Riverom.

Džoker

Screenshoot Youtube

Džoker, Foto: Screenshoot Youtube

Stvari će se s godinama popraviti, roditelji će se zaposliti, a dečja petorka svojim honorarima od pevanja, plesa i glume, pomoći porodici da prežive. Hoakim je prvi glumački angažman dobio kao devetogodišnjak, uz starijeg brata, u jednoj epizodi serije “Seven brides for seven brothers” i od tada radi s jednom pauzom od tri godine, nakon Riverove smrti.

Braća i sestre Finiks su se oduvek držali zajedno i bili bliski, no Hoakim je posebno blizak bio sa starijim bratom. Nedavno je, u dirljivom govoru na "Toronto International" filmskom festivalu rekao da bez Rivera ne bi bilo ni njegove karijere, ni nominacija za Oskara, ni osvojenog Zlatnog globusa i Gremija.

‘Moraš glumiti’

- Imao sam 15, 16 godina i nisam bio siguran šta ću dalje. Jednog dana je River došao s posla, imao je kasetu s filmom ‘Razjareni bik’. Seli smo i gledali film. Sledeći dan me probudio i naterao da opet gledam film. Rekao mi je: ‘Moraš glumiti. Ovo je ono što treba da radiš’. Nije me pitao šta želim, rekao mi je što moram. Dužan sam mu, jer mi je gluma dala neverovatan život - ispričao je.

Hoakin Finiks

Shutterstock

Hoakim Finiks, Foto: Shutterstock

I dan-danas, kad ga pitaju o bratovoj smrti, glumac o tome ne želi da priča. Hoakim i njegova sestra Rejn, koji su bili s njim pred klubom "Viper Room", gde se srušio, nisu mogli ništa da učine.

PREPORUČUJEMO I:

 

Još je strašnije bilo što su se poziva koje je Hoakim uputio Hitnoj službi dokopali mediji, pa se danima sve to vrtelo na radiju i televiziji. Porodica se povukla iz javnosti, proveli su neko vreme u Kostariki i u Meksiku, godinama su se oporavljali od tragedije.

Haokim priznaje da mu je teško i razmišljati o tome na koje ga je sve načine, privatno i profesionalno, pogodila i obiležila bratova smrt. Moralo je proći mnogo vremena pre nego što taj neobični glumac, savršen u ulogama neobičnih, mračnih i otuđenih ljudi mučenih unutarašnjim demonima, izađe iz Riverove senke. Sa strašnim Džokerom, ulogom za koju mu se četvrti put smeši nominacija za Oskara, u tome je definitivno uspeo.

Džoker

Screenshoot Youtube

Džoker, Foto: Screenshoot Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Miljana neće roditi bebu?! Zola je prevario, sve je bio deo njegovog plana?!