PRIČA JEDNOG MUZIČKOG VELIKANA Rajko Dumić je pre više od dve decenije HTEO DA SE UBIJE!

Dok se čeka objava datuma sahrane nedavno upokojenog kompozitora Rajka Dujmića, ljubitelji "Novih fosila" pričaju o pesmama te grupe, ali i o anegdotama koje se vezuju za ovo slavno ime.

Rajko Dujmić
Rajko Dujmić, Foto: YouTube/printscreen

Rajko Dujmić je 1983. hteo da se ubije, a evo zašto i kako je nameravao da se udavi!

Kralj nota ili čarobnjak za pesmu Rajko Dujmić je dugo od svog najboljeg prijatelja, pesnika Slobodana Momčilovića Moke, stalno tražio da mu napiše stihove o cveću, ali ovaj za to nije hajao.

Od Popadića su to priželjkivali i drugi članovi "Novih fosila", ali on to nije smatrao tako važnim ili nije imao inspiraciju.

Kada su jedan letnji dan 1983. godine Dujmić i Momčilović sa svojom suprugom Tonkom bili u Plivačkom klubu "Mornar" u Splitu na kupanju, kompozitor ga je opet isto molio. Slobodan Momčilović ni tada nije obraćao pažnju, pa je Rajko Dujmić kazao:

"Ako to ne učiniš, skočiću u ovaj bazen i ubiću se, zaista."

Momčilovićeva supruga Tonka Čović, kojoj je, uzgred rečeno, posvećena balada "Tonka", mužu je naredila da Dujmiću napokon napiše pesmu o cveću. Slobodan Momčilović je sutradan ispunio obećanje i doneo mu stihove "Neveni žuti, žuti".

Dujmić je odmah seo da komponuje. Obojica su bila svesna da je rođena velika pesma. Ta numera je pomogla Dujmiću da napokon preboli odlazak Đurđice Barlović iz "Novih fosila", zbog čega je bio očajan, a oba je napravila pauzu zbog osnivanja porodice, da bi kasnije otišla u soliste.

Na Đurđino mesto došla je tada mlađana studentkinja sociologije Sanja Doležal, a pesma "Neveni žuti, žuti" bila je najslušanija sa albuma "Poslije svega" objavljenog te 1983. godine.

Podsetimo, kompozitorski as Rajko Dujmić preminuo je u utorak 4. avgusta u Sušačkoj bolnici u Rijeci gde su ga u stanju kome prevezli iz Ravne Gore gde je imao tešku saobraćajnu nesreću.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi