Olivera i Đorđe Balašević
Screenshoot Instagram

Potresan govor održala je Olivera Balašević u ime porodice, što je ujedno i prvo njeno pojavljivanje i obraćanje u javnosti nakon odlaska "panonskog mornara".

Olivera Balašević

Printscreen/Facebook

Olivera Balašević, Foto: Printscreen/Facebook

- Obraćam vam se u ime porodice. Zagledana u ove crvene zatvorene kofere, koji pamte srećne trenutke i aplauze širom regiona, pomislila sam kako je put kojim idemo čudan. Od moje troje dece dvoje je ova akademija iškolovala. Na ovaj način želimo da se zahvalimo dragim profesorima, Gradu Novom Sadu, građanima Novog Sada i onima koji su na kreativan način učestvovali u danu kada je Đorđije otišao, kada nas je napustio. U ovim danima, koji su neoprostivo teški mojoj deci i meni, kao roditelj želim da se na ovaj način zahvalim. Na naličju akademske stvarnosti kojoj smo ja i moja porodica izloženi, nekoj drugoj stvarnosti koju moram da pomenem, kao javne ličnosti, postoje određena nagađanja o nekakvom testamentu. A sistem nas je negde naučio da postoji termin imovinska rasprava. Na spisku onih koji nasleđuju zaostavštinu nalaze se moja deca i nalazi se Akademija umetnosti - rekla je Olivera.

Poklonjena oprema služila je i za promociju filma Đorđa Balaševića "Kao rani mraz", koji je rađen po motivima pesme Priča o Vasi Ladačkom.

- Vasa Ladački je bio zaljubljen u lepu, ali sirotu. Moj Đorđe do kraja i na kraju bio je zaljubljen u lepu, al sirotu i tako će biti zauvek. Hvala vam - zavšila je Balaševićeva.

Dekan Akademije, profesor Siniša Bokan zahvalio se porodici Balašević na donaciji.

- Potpisivanje ugovora za opremu koja je vredna oko 30.000 evra mnogo nam znači. Ona je neophodna Akademiji umetnosti i vrlo funkcionalna u podsticanju naših studenata na rad na polju produkcije filmskih radova. Studenti će imati priliku da nauče da koriste ovaj sistem tehnike u svom radu i da na taj način razvijaju svoje znanje u okviru struke za koju se školuju. Ova oprema je nešto što je već korišćeno u promociji filma Đorđa Balaševića i zato nam je još draža. Uvek kada smo se obratili porodici Balašević, bili su tu da nam pomognu. Hvala im na svemu - rekao je dekan Bokan.

Veliki umetnik preminuo je 19. februara u 68 godini, a sahranjen je na novosadskom Novom groblju, u prisustvu najuže porodice.

Đorđe i Olivera Balašević su 41 godinu živeli svoju bajku. Njihova ljubav iznedrila je stotine njegovih pesama, bezbroj romantičnih izjava i, što je najbitnije - troje dece. Mnogi njihovu ljubav vide kao jednu od najromantičnijih na ovim prostorima, opevanu u njegovim pesmama, ovekovečenu u njenim osmesima.

Ovako su se Novosađani oprostili od svog Đoleta, panonskog moranara.

Komentari (2)

XXX

23.04.2021 11:36

HTELI STE REĆI: PANONSKOG GOVNARA!!!

Zrenjaninac

23.04.2021 19:48

Svaka vam čast, Balaševići. Đole bi bio ponosan na vas. Još da takav ponos pokaže i grad Novi Sad, pa da neku ulicu ili trg nazove njegovim imenom pre nego što mu se pesme pojave u čitankama. I Zrenjanin (koga je Đole opevao više od svih pesnika zajedno) bi mogao da se pokaže. Za početak, na primer, da onaj bezimeni most kod SUP-a (gde Olja beše zaprošena) nazove njegovim imenom.