CEO SVET JE OBOŽAVAO NJEGOV FILM! Preminuo producent "Šindlerove liste"!

Iako vrlo mlad, uspeo je da preživi strahote logora, a na dan kad je oslobođen, imao je samo 30 kilograma

Branko Lustig
Branko Lustig , Foto: Screenshot Youtube

Jutros je u Zagrebu umro istaknuti filmski producent i jedini hrvatski dvostruki dobitnik Oskara Branko Lustig (87).

 

U svojoj karijeri dobio je niz značajnih međunarodnih priznanja, recimo 2014. predsednik Francuske dodelio mu je Odličje Viteza reda umetnosti i književnosti, a iste je godine uvršten među 50 najboljih svetskih filmskih producenata svih vremena, kao 29. na listi uglednog časopisa The Daily Beast.

SRBIJA BRUJI O OVOME! Nedopustiva greška u prvoj epizodi "Senki nad Balkanom"! Žestoko se obrukali! (FOTO)

- Moj broj je A3317. Dalek je put od Aušvica do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da, ako preživim, pričam kako je bilo - rekao je Lustig nakon što je nagrađen filmskom nagradom Oskar kao najbolji producent 1993. godine za film "Šindlerova lista".

Preminuo profesor i reditelj Vladimir Petrić!

AUTOR: RTS/R.J. DATUM I VREME: 13.11.2019. 11:42 u 92. godini života... Foto: Printscreen Youtube / RTS Vladimir Vlada Petrić, penzionisani profesor, teoretičar filma i nekadašnji reditelj RTS-a, preminuo je u 92. godini u Beogradu. Petrić, koji je za života ekstenzivno proučavao filmsku i pozorišnu umetnost i učestvovao u velikom broju projekata, preminuo je rano jutros oko 4.15 u jednoj beogradskoj bolnici.

Rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog jevrejskog porekla bio je tokom Drugog svetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracionih logora Aušvic i Bergen-Belsen. Većina članova njegove porordice nestala je u koncentracijskim logorima širom Europe, uključujući i njegovu baku koja je ubijena u gasnoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

LEZBO AKCIJA U PRVOJ EPIZODI! Misteriozna plavuša prišla Maji Davidović, a o njihovo vreloj sceni Srbija ne prestaje da bruji! (FOTO)

 

Iako vrlo mlad, uspeo je da preživi strahote logora, a na dan kad je oslobođen, imao je samo 30 kilograma. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u "Šindlerovu listu", film Stevina Spilberga, kojem je pomogao ujerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

- Sreća me prati još od logora - govorio je.

Branko Lustig
Branko Lustig , Foto: Screenshot Youtube/Atlas TV Mont

MARIJA ORŠIĆ JE NAJVEĆA MISTERIJA 20. VEKA! Hitler ju je slušao, komunicirala je sa duhovima, a gledamo je i u seriji “Senke nad Balkanom"

Lustig je 1955. godine diplomirao glumu na Akademiji dramskih umetnosti Univerziteta u Zagrebu, iste je godine počeo profesionalnu karijeru u zagrebačkom Jadran filmu, u to doba velikom preduzeću za proizvodnju i distribuciju filmova.

Ubrzo sledi Lustigov angažman u gotovo svim inostranim filmskim produkcijama na području bivše Jugoslavije. Radio je kao upravnik lokacije (location manager), asistent režije, asistent produkcije i producent, a u nekoliko je filmova odigrao i manje uloge.

"NEKE TAJNE TREBA DA OSTANU ZAUVEK SKRIVENE" "Senke nad Balkanom" zapalile Srbiju: Ubio ga je onaj koji se vratio iz mrtvih!

Od filmova i serija na kojima je tad sarađivao najznačajniji su "Guslač na krovu", "Sofijin izbor", "Limeni bubanj", "Vetrovi rata" i "Rat i sećanja".

 

Lustig se 1988. seli u SAD, gde nastavlja graditi filmsku karijeru, prvenstveno kao producent. Blisko je sarađivao s uglednim redateljima Stivenom Spilbergom i Ridijem Skotom, a producirao je veliki broj priznatih i nagrađivanih filmova, npr. "Pad crnog jastreba", "Hanibal", "Kraljevstvo nebesko", "Američki gangster"...

CEO REGION MU SE DIVIO! Preminuo legendarni glumac! Jugoslavija je bila luda za njim!

Dva filma iz toga razdoblja - "Šilnderova lista" i "Gladijator" donela su mu nagrade Oskar i BAFTA. Njegov rad na mini-seriji "Drug Wars: The Camarena Story" okrunjen je nagradom Emi. Svog Oskara za "Šindlerovu listu" 2015. donirao je Muzeju holokausta Yad Vashem u Jerusalimu.

KAO DA SU NASLUTILI TRAGEDIJU! "Senke" dale omaž Marku Nikoliću! Napustio nas je 20 dana pre ove jezive scene, a evo šta je po scenariju bilo predviđeno!

Lustig je niz godina bio aktivan u Holivudu, gde je učestvovao u radu Akademije filmskih umetnosti i nauka kao član Odbora za nominacije. Jedan je od inicijatora USC Shoah Foundation, udruženja posvećenog izradi audio-vizualnih intervjua s preživelima i svedocima holokausta.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi