POČIVAJ U MIRU, LEGENDO! Preminula Mira Stupica

Proslavljena dramska umetnica Mira Stupica preminula je dva dana nakon što je proslavila 93. rođendan. Kremacija slavne glumice biće održana na Novom groblju 23. avgusta.

Mira Stupica
Mira Stupica, Foto: V. Mitić

Karolina Todorović, supruga Mirinog rođenog brata i glumca Bore Todorovića, brinula je o glumici poslednjih godina. Ona je za Alo! potvrdila vest o smrti slavne glumice.

- U šoku sam. Molim vas razumite da porodica sada ne može mnogo da priča. Prikupljamo papire koji su potrebni - rekla je za Alo! Karolina.

Kremacija Mire Stupiće biće održana na Novom groblju je 23. avgusta u 13 časova, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

Komemoracija u JDP-u biće održana početkom septembra na Velikoj sceni pozorišta.

Pre samo dva dana Mira je proslavila 93. rođendan. Živela u staračkom domu u Zemunu, gde ju je ekipa "Alo!" posetila 17. avgusta. Njena bliska prijateljica nam je tada rekla da se glumica obradovala članovima porodice koji su je posetili tog dana.

Podsetimo, Mira Stupica je u martu ove godine već imala jedan moždani udar.

U javnosti se poslednji put pojavila u aprilu prošle godine, na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta, teatra koji je osnovao njen suprug Bojan Stupica. 

Poslednji put se na velikom platnu pojavila 2011. godine, u filmu "Parada" Srđana Dragojevića.

Prva dama srpskog pozorišta

Mira Stupica bila je jedna od najcenjenijih srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumica, koju su često pratili epiteti najveće srpske glumice.

Debitovala je 1941. godine u pozorištu. Godine 1955. zajedno sa Bojanom Stupicom odlazi u Zagreb, gde glumi u Hrvatskom narodnom kazalištu do 1957, nakon čega se vraća u Beograd.

Rad na filmu je započela 1951. godine, od kada je ostvarila oko 50 filmskih i televizijskih uloga.

Godine 2000. objavila je svoje memoare "Šaka soli", knjiga je proglašena najčitanijom u 2001. godini.

Dobitnica je nagrada Dobričin prsten za životno delo i doprinos umetnosti pozorišne glume (1981) i Pavle Vuisić za životno delo i doprinos umetnosti filmske glume (2007).

Mira Stupica
Mira Stupica, Foto: Youtube Screenshot

Rođena je kao Miroslava Todorović u Gnjilanu, gde su joj roditelji, profesori matematike, službovali u gimnaziji. Bila je prvo od četvoro dece Radomira Todorovića, rodom iz Orašca, i Danice, rođene Stanišić iz Livna.

Njeni biografi beleže da su dva brata, Predrag i Zoran, umrli sa svega dve i tri godine, a nekoliko godina potom je rođen treći brat - Bora Todorović, proslavljeni srpski glumac koji nas je napustio pre dve godine.

Mira se udavala tri puta, a drugog supruga Bojana isticala je kao najznačajniju osobu u svom životu.

Godine 1943. udala se za glumca Milivoja Mavida Popovića. No, ljubav nije dugo trajala pa se već 1948. ponovo udala, za reditelja i dramaturga Bojana Stupicu i sa njim provela 22 godine u braku.

Tri godine posle smrti drugog supruga, Mira se udala za političara Cvijetina Mijatovića, koji je preminuo 1990. godine.

 • Korisnik: Marko
  19/08/2016 - 21:47
  Sve najbolje o mrtvima ,Miro pocivaj u miru ,Netreba zaboraviti i teske tragedije ,Mira je po malo i preteca danasnjih sponzorusa ,udala se za izuzetno uticajnog ,mnogo starijeg Bojana Stupicu ,posle se udala za Muza svoje prijateljice ,koji je slucajno bio predsednik predsednistva Jugoslavije Mijatovic ,on je imao dve predivne ,prelepe ,prepametne devojcice iz prvog braka za koje gos Mira nije mnogo brigala,i koje su u najvecoj agoniji umrle u PAKLU DROGE ,tek da se zna jer mi previse idealiz
  • MAJA @Marko
   20/08/2016 - 01:06
   Potpuno neumesan komentar. To je njen zivot i njena zivotna tragedija, kojom se ne treba baviti, pogotovo, sto niste dovoljno upuceni. Sramota je uopste praviti takva poredjenja. ONA JE BILA, JESTE I OSTACE DIVA I LEGENDA NASEG GLUMISTA. Pocivajte u miru GOSPODJO I DIVO. Najdublje saucesce porodici. BICE VELIKA BRUKA I SRAMOTA, AKO NE BUDE SAHRANJENA U ALEJI.
 • Korisnik: a da ti@maya
  19/08/2016 - 18:31
  malo bolje citas,sta mislis'' Legedno''?!
 • Korisnik: Vanja
  19/08/2016 - 17:40
  Mira je otisla i za sobom ostavila neizbrisiv trag jedne legende. Kako cemo se mi od nje oprostiti, nju nije briga, ali nas i te kako treba da bude. Miro, pocivaj u miru. Zasluzila si!
 • Korisnik: JADNICI
  19/08/2016 - 14:30
  Umrla danas,a komemeoracija ce biti pocetkom septembera. Neverovatno, Bravo kolege,bravo novi ministre kulture. Jos malo pa ce da se javi Servilni i da nudi Aleju . Samo da sroci nesto pateticno. E Miro,kad pogledas odozgo ,sreca sto se nece cuti sta ces reci.
 • Korisnik: Zoran - Tico - Tico
  19/08/2016 - 12:59
  Posećivali ste je i, verovatno, svašta zapitkivali. Iz intervjua se videlo da je žena bila zbunjena, i da je odgovarala na neka, njena pitanja. I, šta pa ima da je pitate kad je, svojim ulogama, dovoljno rekla!?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najnovije - Alo.rs