Maja Perfiljeva
Screenshot Youtube/Vijesti Onlin
Maja Perfiljeva

Screenshot Youtube/Vijesti Onlin

Maja Perfiljeva, Foto: Screenshot Youtube/Vijesti Onlin

* Bila je pesnikinja i profesorka književnosti.

* Autorka je tekstova pop i rok muzike

* Napisala je stihove za neke od najpoznatijih pesama sarajevske grupe "Indexi"

Zagrebačka pesnikinja i profesorka književnosti Maja Perfiljeva umrla je 79. godini života. Rođena je u Tivtu, u Boki Kotorskoj, gde je provela najranije detinjstvo, a školovala se i živela u Zagrebu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

U javnosti se afirmisala kao autorka tekstova pop i rok muzike, napisala je stihove za neke od najpoznatijih pesama sarajevske grupe "Indexi", kao što su: “Da sam ja neko”, “Sanjam”, ”Balada”, "Volela je sjaj u travi"...

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by HRT - Radio Sljeme (@radiosljeme) on Jul 9, 2019 at 2:39am PDT

 

Maja Perfiljeva se sa "Indexima" prvi put srela na Opatijskom festivalu 1967. godine i o tome je kasnije ovako svedočila:

"Bila sam na probi festivalskih izvođača i posle pet, šest solista, na scenu izlaze neki momci, duže kose nego što smo navikli na festivalima. Trojica gitarista počeli su se priključivati na pojačala, a kad su ti dečki počeli u svakoj rečenici spominjati ‘jebiga’, bila sam malo zbunjena, jednostavno kod nas se to nikada nije čulo, pogotovo ne na sceni, makar bila i proba u pitanju. Nekako sam naslutila da bi to mogla biti grupa "Indexi", sarajevska grupa o kojoj se sve više govorilo, čije se sviranje u našim muzičkim krugovima opisivalo kao izvanredno i originalno", opisala je opesnikinja taj susret u Opatiji. (Iz knjige ”Indexi: U inat godinama”).

Pogledajte BONUS video:

40 dana od Šabanove smrti