Aleksandar Srećković Kubura
Screenshot Instagram post
Aleksandar Srećković Kubura

Alo!/Rajko Ristić

Aleksandar Srećković Kubura, Foto: Alo!/Rajko Ristić

PROČITAJTE JOŠ:

 

Film „Balkanska međa“ prikazao je sve loše strane sukoba s Albancima. Šta je po vašem mišljenju glavna poruka filma?

- Mir nam je svima potreban i jedino je rešenje, to bi trebalo da bude glavna poruka filma. „Balkanska međa“ nema nameru da predstavi narode u najgorem svetlu, već da prikaže zla koje terorizam i rat nose sa sobom. Gledali smo da što surovije moguće prikažemo sve zlo koje postoji u čoveku, bez namere da ga smanjimo ili prikrijemo. Ovaj film nema nameru da podgreva mržnju, već nosi snažnu poruku da je neophodno oprostiti i pružiti ruku pomirenja.

Aleksandar i Marija Srećković

Petar Dimitrijević

Aleksandar i Marija Srećković, Foto: Petar Dimitrijević

Da li ste se u bilo kom trenutku dvoumili da li da prihvatite ulogu Albanca Smuka?

Da li vam se saradnja sa Rusima dopala i imate li plan da nastavite da radite na ruskom tržištu?

- Sada smo prvi put sarađivali u „Balkanskoj međi“ i to me raduje. Srećan sam što sam imao priliku da se predstavim ruskoj publici, planiram da se okrenem ruskoj produkciji što je više moguće. Njihov jezik sam počeo posvećenije da učim i biću srećan ako mi se ukaže prilika da sa njima i dalje sarađujem.

Težak je život glumca

Da možete da vratite vreme, da li biste opet izabrali glumu?

- Nikada se nisam pokajao što sam baš glumu izabrao za profesiju koja će mi obeležiti život. Ipak, glumački poziv daleko je teži od onoga što ljudi zamišljaju. U današnje vreme teško je živeti od glume, ali kada vam uđe u krv, kasno je da razmišljate da li ste ili ne mogli da se bavite nečim isplativijim.

Albanski jezik spada u grupu težih za učenje. Kako je vama legao i da li ste lako ušli u materiju?

- Albanski jezik mi ni najmanje nije legao jer mi je težak za učenje. Ima glumaca koji ga kroz uloge usavrše i albanski im ne predstavlja nikakav problem, ali ipak nisam jedan od njih. Na setovima sam dosta radio sa lektorom, koji mi je pomogao da sve to zvuči autentično.

Koliko je za glumca važno da igra glavne uloge?

- Za glumca koji istinski voli to što radi, najvažnije je da dobija dobre uloge, ali i one koje će mu predstavljati izazov. Najmanje je važno da li igra glavnu ili sporednu ulogu, da li igra u velikim ili malim projektima. Važno je samo da iz uloga izvuče najviše što može kako za sebe, tako i za publiku. Ukoliko ne osećate to što radite ili ukoliko u tome ne nalazite izazov, ne vrede vam ni glavne uloge.

Koliko posao kojim se bavite utiče na vaš privatni život i porodicu?

- Nije lako sve uskladiti, ali lepota življenja je u kompromisu, tačnije, morate naći balans u svemu što radite. Gluma ume da obuzme čoveka, ali mi je do sada uspevalo da na oba polja dam sve od sebe i budem najbolji što mogu biti. Kada imam malo slobodnog vremena, gledam da ga provedem sa porodicom i da ga iskoristim najbolje što mogu.

Koliko se današnje vreme razlikuje od vremena kada ste vi bili dete?

- Današnjica ne može biti ista kao kada sam ja bio dete. Sistem vrednosti je potpuno promenjen, a različite finansijske i socijalne okolnosti utiču na društvo. Zbog toga ne možemo očekivati da sve bude isto kao što je bilo kada sam ja bio dete.

Da li sanjate o karijeri u Holivudu?

- Holivudska karijera me nikada nije preterano privlačila ili bila nešto što po svaku cenu želim. Iza mene su dve uloge u Ukrajini, zatim aktuelna uloga u rusko-srpskom projektu i to mi je daleko bliže.