Sonja Savić
Screenshoot Youtube
Sonja Savić, Foto: Screenshoot Youtube

Una. Jedina. Sama. Kao u filmu, Sonja Savić je bila baš to - jedina i sama. I, kao po nekom čudnom usudu, ni danas, 12 godina nakon smrti, nije pobegla od te svoje sudbine. "Neobičnim spletom okolnosti" Sonja je ostala bez ulice u svom rodnom gradu Čačku i tako postala jedan od umetnika žrtava predrasuda, ali će, bar kako kažu nadležni, dobiti park.

U čemu je njena sudbina? Možda u tome što je Sonja Savić bila neobična. I ta njena neobična priroda nije zasmetala ni u jednom trenutku umetnosti kao takvoj - u filmu, u predstavi, u govoru, na televiziji, bila je samo svoja i imala je urođeni smisao za taj svet. Pa ipak, kao i mnogi umetnici tog doba, ona je tom svojom neobičnošću postala i deo kulta predrasuda čiji je spisak u našoj umetnosti podugačak. Predrasude su učinile svoje da se danas uopšte polemiše o "njenom privatnom životu" pre nego o njenoj glumi.

Sonja Savić, Foto: Printscreen

O tome koliko je njena uloga na filmu bila velika svedočili su njeni savremenici i kolege. U dokumentarnom filmu o njoj kratkog naziva "Sonja" autorke Dragane Kanjevac između ostalog se govori i o tome kako je postala "urbana legenda jugoslovenske generacije X".

- Tako sam stupila na scenu. Sa 14 godina sam se zaklinjala da nikada neću postati glumica. Sada imam drugačije mišljenje - rekla je 16-godišnja Sonja Savić nakon prvog snimljenog filma "Leptirov oblak", a prenosi "Jugopapir". Sve ostalo je večnost.

Na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu Sonja se upisala nakon drugog razreda gimnazije, gde je u klasi profesora Minje Dedića diplomirala 1982. godine.

Glumila je u velikom broju filmova, poput,"Živeti kao sav normalan svet", "Šećerna vodica", "Davitelj protiv davitelja", "Balkanski špijun", "Una", "Crna Marija" i "Mi nismo anđeli".

Sonja Savić, Foto: Screenshoot Youtube

– Imala je izraženu potrebu da razume stvari oko sebe i veliku želju da ih unapredi. Sve vreme smo se družili, a onda smo, u tinejdžerskim godinama, i snimali zajedno filmove "Leptirov oblak", "Živeti kao sav normalan svet", Šećerna vodica", "Una", "Život je lep". Uradili smo i mnoge radio-drame, uživo nastupali. Bukvalno smo porasli zajedno – prisetio se njen drug sa klase glumac Svetislav Bule Goncić za "Gloriju".

Sonja je i dobitnica je mnogih priznanja od kojih su najznačajnije "Zlatna arena" u Puli, zatim "Carica Teodora" i "Ćele Kule" na Filmskim susretima u Nišu i nagrada žirija u Veneciji, a njenu umetničku karijeru obeležio je neobično pojavljivanje u spotu Miroslava Ilića "Devojka iz grada".

Zauvek je Sonja tako ostala "devojka iz grada", pa iako se rodila u Čačku, njen život i njen put, njeno rađanje harizmatičnosti i stava vezuje se ipak za Beograd.

Sonja Savić, Foto: Screenshoot Youtube

Na kraju je sahranjena u svom selu Donjoj Grbavici pored Čačka i u tom Čačku je ostao njen legat, ali ne i ulica.

Baš time treba podvući besmislenost obrazloženja odluke grada da joj je ne dodele.

Šta se zapravo desilo?

Komisija za određivanje naziva ulica u Čačku nije usvojila predlog velikog broja građana koji su potpisali peticiju da ulica u njenom rodnom gradu i dobije ime po njoj. To možda nije vest. Vest je da je 68 ulica u ovom gradu dobilo nazive po piscima i drugim zaslužnim građanima. Vest je i da je internet peticija za dodeljivanje ulica Sonji Savić pisana pre skoro osam godina i onda je čekala među hrpom papira u ovoj opštini i vest je, na koncu svega, to što se negde na margini svega kao razlog za nedodeljivanje naziva pominje "njen privatni život".

Sonja Savić, Foto: Jutjub printskrin

Taj privatni život znači njen porok, ali kako je taj privatni život izbrisao Lilu, drugaricu iz diskoteke, Tvigicu, Sofiju, Sonju Čvorović, Unu, Anicu, Darinku i ostale likove kojima je Sonja dala život i poslala ih među zvezde? Nije najjasnije.

Kustos muzeja "Nadežda Petrović" u Čačku Predrag Živković već godinama brine o njenom legatu u ovom muzeju, a u kome je, protokolom potpisanim krajem 2011. godine Sonjina majka Mikaina Savić, zaveštana sva njena umetnička zaostavština.

Sonja Savić, Foto: Youtube Printscreen

On kaže da sa gradom u tom domenu do sada nije bilo problema i da su sarađivali sasvim uredno. Međutim, ovo je drugi problem.

- Da bi se usvojio predlog, potrebno je da ga odobri većina. Nije postignuta ta većina i Sonja je ostala bez ulice. Ako ništa drugo, to govori o tome koliko ne postoji volja da se Sonjin kulturni doprinos shvati i nagradi - objašnjava Živković.

On ističe i to da on nije, kako je ranije pisano, pokretač peticije za dodeljivanje ulice, ali jeste Mijalko Đunisijević, slikar iz Čačka, kaže Živković koji dodaje i da je lično razočaran što se peticija nikada nije realizovala budući da ju je veliki broj ljudi potpisao.

 

Komentari (2)

Dobi

17.02.2020 15:25

Treba se pomiriti s tim da se zena nije snasla, disharmoniju koja je postojala izmedju njene licnostu i stvarnosti jednostavno nije mogla da prevazidje, nesto slicno se dogodilo i princezi Dajani, zato su i zavrsile tragino, pamticemo ih kao neobicne licnosti koje su odskakale od sredine u kojoj su se rodile.

Dugopamtilo

17.02.2020 21:25

To sto je peticiju potpisao veliki broj gradjane, ne znaci da je zasluzna da dobije ulicu, vec da u Cacku postoji, kao i u celoj Srbiji, veliki broj drogiranata.