Košare, film
Foto: Promo
Košare, film

Foto: Promo

Foto: Promo

U sredu, 15. jula 2020. godine, počelo je u Leskovcu i okolini snimanje ratnog filma "Košare" u režiji Balše Đoga, navodi 013info. Ovaj ambiciozni filmski projekat nadahnut je istinitim događajima, a Filmski centar Srbije ga je prošle godine podržao na konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom.

Kako se ističe u obrazloženju, projekat „Košare“ predstavlja „hvale vrednu ideju da se posle bezmalo dve decenije odlaganja filmski obradi tema koja je istovremeno od prvenstvenog nacionalnog značaja i izrazito umetnički potentna“, a 50 miliona dinara je i najveći iznos koji je do sada dodeljen na ovom kokursu.

Košare, film

Foto: Promo

Foto: Promo

„Košare“ su celovečernji igrani prvenac reditelja Balše Đoga, do sada najpoznatijeg po hvaljenoj seriji „Pet“. Film nastaje po scenariju Đorđa Milosavljevića, Strahinje Radetića i Đoga, a ključne uloge tumače: Jovan Jovanović, Luka Grbić, Viktor Savić, Nikola Kojo i Milica Stefanović.

Pored njih u filmu (i seriji) gledaćemo Milenu Radulović, Miloša Samolova, Aleksandra Radojičića, Mladena Sovilja, Vladana Gajovića, Milorada Kapora, Miloša Bikovića…

Priča „Košara“ prati grupu mladih srpskih vojnika koji u oktobru 1998. godine stiže na udaljenu vojnu kotu na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije. Ubrzo, oni zapadaju u vrtlog borbe za svoju otadžbinu, ali i vlastite živote, a suočeni sa podmuklim napadima neprijateljaskih snaga i ostalim opasnostima.

Film produciraju Omega Production (producenti Nemanja Mićić i Vladan Anđelković) i Telekom Srbije. Uz Filmski centar Srbije, podršku ovom projektu od nacionalnog značaja dalo je i Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Snimanje filma (i serije) će trajtati do početka decembra 2020. godine na mnogobrojnim lokacijama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj (Bosni i Hercegovini). Premijera filma se očekuje u prvoj polovini 2021. godine.