Serija Mućke
Shutterstock
Serija Mućke: Dekboj i Rodni sa dekom

Profimedia

Serija Mućke: Del Boj i Rodni sa dekom, Foto: Profimedia

Radnja serije se vrti oko Dereka „Del Boja“ Troter (Dejvid Džejson) i njegovog mlađeg brata Rodnija (Nikolas Lindherst). Njih dvojica dele stan sa vremešnim stricem Albertom (Lenard Pirs) u zgradi „Nelson Mandela“ u londonskom predgrađu Pekam (iako se ta zgrada zapravo nalazi u Aktonu, u zapadnom Londonu) i na sve načine pokušavaju da se domognu novca, ali uglavnom neuspešno.

Naslov serije (Only fools and horses) zasnovan je na staroj engleskoj poslovici „Samo budale i konji rade za zaradu“ kojom se aludira na napor Del Boja i Rodnija da izbegavaju redovni posao i plaćanje poreza.

Serija Mućke

Shutterstock

Foto: Profimedia

Manje poznate činjenice o "Mućkama":

- Iako Dej Boj i Rodni žive u Pekamu, scene su snimane u Bristolu, jer producenti nisu mogli da garantuju bezbednost ekipi serije ukoliko bi se ona zaista snimala u Pekamu. Prvih šest epizoda su iz istog razloga snimane u Zapadnom Londonu.

- Džejson (Del Boj) hteo je da napusti seriju 1986. godine, tako da je planirano da epizoda „Ko želi da bude milioner“ bude poslednja i da Del Boj ode u Australiju sa Džambom Milsom. Džo Saliven je pisao scenario za novu seriju „Hot Rod“ u kojoj bi Rodni bio glavni lik. Ipak, Džejson se predomislio, pa je tako i u epizodi promenjen scenario – Del Boj nije prihvatio poziv da ode na drugi kontinent.

- Del Boj, Rodni i Triger su jedina tri lika koja su se pojavila i u prvoj i u poslednjoj epizodi, a samo su Rodni i Del bili u svakoj.

- Kenet Mekdonald (Majk iz „Ragine glave“) preminuo je istog dana kad je najavljeno da će se snimiti još tri epizode.

- Dejvid Džejson i dalje u svom ormaru čuva pulovere koje je nosio kao Del Boj i ne planira da ih ikada da na nekakvu aukciju.

 

- Stric Albert u jednoj epizodi govori kako je boksovao u mornarici. Zanimljivo je da je glumac Baster Merifild koji je tumačio ovu ulogu je zaista bio bokser, a glumom je počeo da se bavi tek po odlasku u penziju.

- Kasandra je u seriji prikazana kao devojka koja je pet godina mlađa od Rodnija. U realnom svetu, glumica Gvinet Strong je dve godine starija od Nikolasa Lindhersta koji je igrao Rodnija.

- U scenariju nije bilo planirano da Triger Rodnija naziva Dejv. Međutim, glumac Rodžer Lojd Pek je kolegama na setovima stalno mešao imena. Tako je Nikolasa Lindhersta nazivao Dejv po Dejvidu Džejsonu koji je igrao Dela. Saliven je ovo rešio da upotrebi u jednoj epizodi, ali je bilo toliko smešno da je odlučio da nadimak Dejv ostane zauvek deo „Mućki“.

- Tokom dvadeset i dve godine snimanja korišćeno je četrnaest različitih vozila relian regal, čuvenog trotočkaša koji vozi Del Boj. 

- Robi Vilijams se pojavio u „Mućkama“! Naime, u epizodi „Mother Nature’s Son“ dok Bojsi za šankom priča o „Pekamskoj izvorskoj vodi“, u blizini sedi Robi, tada pevač benda „Take That“. U istom trenutku se u pabu čuje upravo pesma te grupe.

Robi Vilijams u seriji

Jutjub printskrin

Robi Vilijams u seriji, Foto: Jutjub printskrin

 

Komentari (1)

MasterNiš

08.09.2016 12:07

Najjača serija ikada, kad god ih gledam suze mi idu!!!!!