PARTNERKA MU JE BILA MERLIN MONRO Ovaj Srbin bio je prava holivudska faca, a poznatom pevaču je spasao život na spektakularan način! (VIDEO)

Nije mnogo srpskih glumaca uspelo u Holivudu, ali tim činom se svakako može pohvaliti Bred Dekster, ili bolje rečeno Veljko Šošo kako mu je u stvari glasilo pravo ime

Veljko Šošo
Foto: YouTube/Printscreen

Boris Šošo, poznatiji kao Bred Dekster, rođen je 1917. Godine u Nevadi. Njegovi roditelji su iz Hercegovine došli u zemlju snova, iako se rodio u Nevadi, još dok je bio beba, porodica je odlučila da se preseli u Los Anđeles.

Za vreme koledža mnogi su primetili njegov glumački talenat, što ga je navelo da se zaputi u Njujork, i da se tamo dokaže na "daskama koje život znače".

Tamo je izabrao ime Bred Dekster, a njegov pseudonim je vremenom postao veći od njegovog imena.

GLUMIO SA MERLIN MONRO

Godinama je pekao zanat u pozorištu, a onda je došlo do "holivudskog probijanja". Zapazio ga je čuveni režiser Džon Hjuston i 1950. godine mu je dao ulogu u filmu "Džunga na asflatu".

Tu mu je partnerka bila tada još ne previše poznata Merlin Monro. Može se reći da su posle tog filma oboje izašli na veliku pozornicu Holivuda.

Ipak, njihove karijere su bile dosta drugačije. Lepa plavuša je vrlo brzo počela da dobija velike uloge, dok je marakantni Hercegovac morao polako da krči put ka slavi.

SEDAM VELIČANSTVENIH

Verovatno najpoznatiji film u kojem je Dekster igrao je fenomenalni vestern "Sedam veličanstvenih". Tu se našao u probranoj ekipi koju su činile holivudske face A kategorije.

Jul Briner, Stiv Mekvin, Čarls Bronson, Robert Von, Džejms Korbin Horst Bušloz, Eli Valah i naravno Brad Dekster fenomenalno dočarali ovu uzbudljivu priču koja se i danas svrstava među vestern klasike.

Dekster se godinama šalio na svoj račun kada je u pitanju nastup u ovom kaubojcu.

- Ja sam onaj nepoznati iz "Sedam veličanstvenih" kojeg se niko ne seća – rekao je on.

SPASAO ŽIVOT FRENKU SINATRI

Najpoznatija anegdota iz njegovog života je njegovo drugovanje sa velikim Frenkom Sinatrom, a način na koji su se sprijateljili je tek filmska priča.

On je sa Frenkom snimao film na Havajima. Na pauzi najpopularniji plavooki frajer tog vremena je stajao pored vode sa jednom ženom, u jednom momentu talasi su ih povukli ka pučini.

Odmah je nastala prava panika, ali niko nije imao hrabrosti da uskoči u vodu i da proba da ih spasi. A onda je Dekster odlučio da Americi sačuva jednog od najpoznatijih pevača 20. veka.

- Moje je prošlo, umreću – govorio je beznadežni Sinatra.

- Nećeš – dobacio je Dekster pre nego što mu je spasio život.

Bred je uspeo da pomogne i Sinatri i ženi koja sa njim bila u u vodi, dvadesetak minuta je plivao između njih dvoje, a jednom je priznao da mu se činilo da to traje 20 godina.

Onda su stigli profesionalni spasioci sa dve daske za surfanje na talasima, Sinatru su stavili na jednu, a ženu na drugu, dok je Dekster morao sam da se snađe. Ipak, iako nije imao pomoć, do obale je stigao pre njih, a zatim iskapio flašu rakije na eks.

Posle ovog događaja postali su nerazdvojni prijatelji, učestvovali su u istim projektima, a često su i izlazili u provod.

IGRAO I U JEDNOM DOMAĆEM FILMU

Svoju poslednju ulogu u karijeri zabeležio je 1989. godine u našem filmu "Tajna manastirske rakije". Tu je odigaro jednu malu epizodu, ali je tako uspeo da dopiše svoje ime u film iz naše kinemtografije na svoju dugačku listu ostvarenja u kojima je igrao.

Bred Dekster ili Boris Šošo je preminuo 2002. godine u Kaliforniji, gde je i sahranjen.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi