Ivica Vdović Vd
Screenshot Youtube/Ex-Yu Arhiv
Ivica Vdović Vd

Printscreen

Foto: Printscreen

Ivicu Vdovića zvanog Vd mnogi pamte kao bubnjara grupe "Katarina II", ali i benda "Limunovo drvo" iz koje je nastala kultna grupa "Šarlo akrobata" sa nezaboravnom trojkom: Milan Mladenović, Dušan Kojić Koja i Vd.

Najveći od najvećih, po mnogima, bio je beogradski bend "EKV". Iako danas nije prva asocijacija na kultni bend, Ivica Vdović zvani Vd bio je jedna od ikona jugoslovenskog roka i, prema nekima, čovek koji je stvorio "EKV" kakav znamo.

Nažalost, Vd je bio i prva službeno registrovana HIV pozitivna osoba bivše Jugoslavije. Kada je jednom prilikom govorila o Vdoviću, velika prijateljica "EKV"-a Sonja Savić rekla je da mu je Beograd odmah okrenuo leđa i da su ga ljudi zbog bolesti masovno izbegavali, piše index.hr. Legendarna glumica tvrdila je da je Vdović bio najvažnija osoba "EKV"-a i čovek koji je stvorio Milana Mladenovića. Vd je stvorio i Margitu Stefanović, jer ju je on doveo u bend dok mu je bila devojka.

Zbog svoje bolesti, Vd je napustio grupu jer su mu vremenom svirke postale previše naporne.

Ivica Vdović Vd

Screenshot Youtube/Ex-Yu Arhiv

Foto: Screenshot Youtube/Ex-Yu Arhiv

Kada je Vd preminuo 25.9.1992. godine, u svojoj 31. godini, nastala je tišina jaka poput muzike koju je stvarao.

Sonja Savić je u jednom intervjuu rekla da je nakon smrti Ivice Vdovića ona saopštila tužnu vest njihovom prijatelju Darku Rundeku.

- Kada me je pitao kako je umro, rekla sam da je samo pao sa kreveta u nekakvoj infektivnoj kesi koju niko nije hteo da podigne", u suzama je rekla glumica, a Rundek joj je navodno odgovorio: "Živeo je i umro kao anđeo." - rekla je Sonja jednom prilikom.

- Te 1985. godine Ivica je otišao da se testira na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i celom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om - prisećala se tada glumica Sonja Savić, njegova bliska prijateljica.

Sonja Savić

Printscreen

Foto: Printscreen

Mnogi i danas tvrde da je Vd bio jedan od najboljih bubnjara koje je Jugoslavija imala.