Milenko Zablaćanski
print screen
Milenko Zablaćanski

print screen

 Foto: print screen

Pre 12 godina na današnji dan, 22. januara, zauvek je prestalo da kuca srce glumca Milenka Zablaćanskog, koji je preminuo na VMA u Beogradu nakon teške saobraćajne nesreće.

On je izgubio život 17 dana nakon što je tog 5. januara 2008. godine u popodnevnim časovima na magistralnom putu koji vodi iz Zlatibora ka Užicu doživeo nesreću. Kretao se opel vektrom Užicu krajnjom desnom trakom, kada je iz suprotnog pravca naišao mercedes čiji je vozač u jednom trenutku izgubio kontrolu nad automobilom i proklizao na suprotnu traku, gde je došlo do direktnog sudara.

Zablaćanski je hitno prebačen u užičku bolnicu, ali se nekoliko dana nije budio iz kome. Helikopterom je prebačen na VMA u Beograd radi daljeg lečenja, ali je 22. januara preminuo. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Glumac je uoči nesreće boravio sa suprugom Snežanom i mlađim sinom Nikolom u njihovoj vikendici u naselju Gajevi koje se nalazi nedaleko od Zlatibora. Trebalo je tamo da ostanu još nekoliko dana, ali su prekinuli odmor zbog smrti Snežanine tetke. Milenko je bio svestan da loše vreme otežava saobraćaj, pa je suprugu i sina u Beograd poslao autobusom.

Ispostavilo se da im je spasio život.

Milenko Zablaćanski

Screenshoot Youtube

 Foto: Screenshoot Youtube

Slavni glumac je iza sebe ostavio voljenu suprugu, balerinu i kostimografkinju Snežanu Vesković. Zajedno su radili u Pozorištu na Terazijama, a tamo su se i upoznali. Zajedno imaju dva sina, Ivana i Nikolu.

Milenko je počeo da se bavi glumom nakon što je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ognjenke Milićević.

Početkom osamdesetih započeo je karijeru na filmu i televiziji. Njegova prva uloga na televiziji bia je u seriji "Vuk Karadžić".

Glumio je i u TV filmovima: "Gde cveta limun žut", "Narodni polsanik", "Kraljevina Srbija". Od 1981. do 2002. ostvario je oko 30-ak uloga na malim ekranima i filmskom platnu.

Veliku popularnost donele su mu uloge u serijama scenariste Siniše Pavića: "Srećni ljudi", "Stižu dolari", "Porodično blago", "Bela lađa", "Ono naše što nekad bejaše".

Autor je TV mini - serije Vršačke pozorišne jeseni (gde je igrao sebe), serija Groznica subotnje večeri i Mala škola života, TV programa Zeka, Crvenkapa i Lotar Mateus.

Milenko Zablaćanski

Screenshot Youtube

Foto: Screenshot Youtube