Silvana Armenulić i Baba Vanga
YouTube/printscreen
Silvana Armenulić i Baba Vanga

YouTube/printscreen

Foto: YouTube/printscreen

Silvanu Armenulić danas nazivaju jugoslovenskom Merilin Monro zbog lepote, vrtoglavog uspona - iz siromaštva do zvezdanih visina, ali i tragičnog kraja. Posebno je interesantna, ali i sablasna jedna od njenih poslednjih životnih epizoda koju je imala sa čuvenom bugarskom proročicom - Baba Vangom.

Zilha Bajraktarević (kasnije će uzeti umetničko ime Silvana, po glumici Silvani Mangano iz filma "Gorki pirinač") rođena je 1939. godine u Doboju. Bila je treće od desetoro dece poslastičara Mehmeda Bajraktarevića. Sa 16 godina otišla je kod tetke u Sarajevo i počela da peva po kafanama.

 Silvana Armenulić

Screenshoot Youtube

Foto: Screenshoot Youtube

Krajem pedesetih došla je u Beograd i prvo nastupala u "Bristolu", sa orkestrom čiji je bubnjar ponekad i pevao, a zvao se Predrag Gojković Cune. Udala se 1961. godine za poznatog tenisera Radmila Armenulića, a tri godine kasnije rodila je ćerku. Prvi hit "Nad izvorom vrba se nadnela" snimila je 1967, ali će još tri godine proći dok ne postane zvezda.

 Silvana Armenulić

Screenshoot Youtube

Foto: Screenshoot Youtube

Svojom pojavom, načinom oblačenja i pesmama izazvala je revoluciju u narodnoj muzici. U modi su bile frizure "a la Silvana", a stotine novorođenih devojčica širom Jugoslavije nazvane su po njoj.

U avgustu 1976. iskoristila je gostovanje u Bugarskoj da poseti čuvenu proročicu Vangu. Susret je bio mučan. Slepa Vanga je dugo ćutala, a onda rekla:

- Ne želim da govorim s tobom. Ne sada. Idi i dođi kroz tri meseca...

 Silvana Armenulić

Screenshoot Youtube

Foto: Screenshoot Youtube

Kad je Silvana već bila na vratima, proročica je u transu dodala:

- Čekaj, u stvari nećeš moći da dođeš... Idi, idi, ako možeš, dođi!

Baba Vanga

Wikimedia

Foto: Wikimedia

Silvana Armenulić poginula je 10. oktobra 1976. u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd - Niš, kod mesta Kolari. U toj nesreći stradali su i njena sestra Mirjana (Mirsada) Bajraktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RTV Beograd, koji je i vozio kola. Pevačica Lepa Lukić, igrom sudbine, zakasnila je i nije s njima pošla na put.