Miloš Biković
Alo!/Masanori Josida
Miloš Biković

Alo!/Masanori Josida

Foto: Alo!/Masanori Josida

Naš najpopularniji glumac Miloš Biković, koji se proslavio iu Rusiji, u intervjuu govori zbog čega je u jednom trenutku hteo da se potpuno povuče iz javnosti.

- Poželeo sam da dignem ruke od svega jer su kultura i umetnost postali zavisni od politike. To je jedan nenormalan i nepravilan sistem u kojem se umetnost i kultura politizuju. Glumci postaju meta svih onih koji žele da naprave svoju karijeru na popularnosti upravo nas umetnika i to je ono što me odvraća da stvaram u Srbiji.

Zbog čega si se predomislio?

- Nemam prava da odustanem jer su istorija, umetnost, kultura mog naroda nešto što je sveto. Dužan sam da trpim kritike i razne zloupotrebe ako će na kraju rezultat biti doprinos kulturi i suprotstavljanje zaboravu te iste kulture. Ono što је moja želja i moja dužnost jeste da se suprotstavljam svemu onome što degradira kulturu. Bilo da je to politička zloupotreba, rijaliti programi, neukusni i vulgarni naslovi u medijima, osobe koje nemaju pravilan sistem vrednosti... Sve to je nešto protiv čega mi kulturni delatnici treba da se pobunimo.

Bliži nam se Božić. Каko on izgleda u tvom domu?

- Božić је hrišćanski praznik, tako da obično ujutru idem na liturgiju. Trudim se da ostatak dana provedem kod kuće, bez ikakvih obaveza da se odmaram. Ne samo za taj praznik nego generalno ovih dana. U glumačkom poslu se nikad ne zna. Mi nemamo ni vikende, ni godišnje odmore. Božić i Uskrs su retki praznici kada mogu ništa da ne radim.

Miloš Biković

Alo!/ Rajko Ristić

Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Jednom prilikom si izjavio da se trudiš da iz dana u dan 'budeš što bolji čovek'. Šta konkretno činiš kako bi uspeo u tome?

- Trudim se da ne mislim samo na sebe već i na ljude oko sebe. Kad imam mogućnosti da nekome pomognem, ja to i uradim. Kada god mogu da savladam svoju sujetu, to i činim. Onda kada bih mogao nešto da kažem, trudim se da oćutim. To su male i jednostavne stvari, ali velike pobede.

Da li si nekad odbio neku ulogu i zbog čega?

- Jesam. Zbog loših scenarija, nekompetentnosti, manjka vremena i zbog toga što nisam znao kako da ih odglumim.

Zahvaljujući svom talentu i radu sada zarađuješ mnogo više nego ranije. Da li te je u nekom trenutku novac „razmazio"

- Otkud znate da imam više novca?

Miloš Biković

Alo/Dejan Briza

Foto: Alo/Dejan Briza