Margita Stefanović Magi
Screenshoot Youtube
Margita Stefanović Magi

Screenshoot Youtube

Foto: Screenshoot Youtube

Na današnji dan 1959. godine rođena je Margita Stefanović, klavijaturistkinja poznate grupe EKV, da je živa danas bi napunila 61.godinu.

Mnogima je ona poznata po svom talentu, ali i nesvakidašnjoj nežnoj pojavi i ličnosti koja nikoga nije ostavljala ravnodušnim.

Margita Stefanović Magi

Screenshoot Youtube

Margita Stefanović Magi, Foto: Screenshoot Youtube

Iza sebe, zajedno sa EKV-om, ostavila je osam albuma i stotine velikih i malih koncerata širom bivše Jugoslavije.

Magi je u EKV-u svirala klavijature i bila je njegova pokretačka i umetnička energija, a počeci njenog umetničkog izražavanja nisu vezani za rok, već za klasičnu muziku. Bila je školovana pijanistkinja i talentovani arhitekta.

Posle završene osnovne škole, Margita upisuje srednju muzičku školu "Josip Slavenski" gde maturira kao najtalentovanija pijanistkinja u klasi zajedno sa Ivom Pogorelićem.

Grupu Ekatarina Velika oformio je 1982. godine, pevač i gitarista Milan Mladenović, a Magi se priključila godine 1983. sa basistom Bojanom Pečarom.

U nežnoj figuri Margite Stefanović, koja je preminula 18. septembra 2002. godine krila se najinteresantnija osoba ženskog roda koju je ovdašnja scena ikada imala.

Evo kako je o sebi govorila.

- U mom normalnom, stabilnom životu najnestabilniji deo sam upravo ja. I to ne zbog kakve psihičke ili ne znam kakve nestabilnosti, već zbog stalnog traženja u svim mogućim oblastima umetnosti i života - izjavila je.

Margita Stefanović Magi

printscreen

Foto: printscreen

Bila je klavijaturista izuzetnih mogućnosti, aranžer čiji je sluh otvarao nove prostore u muzici grupe i autor tekstova koji su odražavali njenu autentičnost i duhovnost.

Gostovala je i na albumima mnogih jugoslovenskih grupa (Bejbi Kejt, Elvis Džej Kurtović, Van Gog, Babe), a godine 1985. pojavila se u filmu Gorana Markovića, "Tajvanska kanasta" u ulozi sestre glavnog junaka.

Bila je autor muzike za pozorišne predstave "Klasni neprijatel", "Tri sestre", "S one strane duge" i "Majka hrabrost", kao i za tv-dramu "Plavi plavi".

 

Poslednje godine života provela je u beogradskom Centru za smeštaj beskućnika, a umrla je 18. septembra 2002. na beogradskoj Infektivnoj klinici.

Uzrok njene smrti nije zvanično objavljen, ali se pretpostavlja da je umrla od posledica dugogodišnjeg intravenoznog konzumiranja narkotika.