Dara iz Jasenovca
Printscreen
Dara iz Jasenovca

Printscreen

Dara iz Jasenovca, Foto: Printscreen

Ona ističe da je ponosna što je zajedno sa sinovima bila deo ekipe, ali da nije sigurna da li bi ponovila iskustvo sa snimanja.

Na pitanje otkud njeni dečaci u filmu, kaže:

- Mi smo bili u bazi podataka beogradske kasting agencije iz koje nas je pozvala jedna žena, koja je onda došla na dogovor u Herceg Novi. Dali su nam sedam dana da odgovorimo na ponudu, i kada smo odlučili da prihvatamo, sve se brzo odvijalo - seća se Marija.

Marija Šaranović, rođena u Pančevu, odrasla u Kotoru, a odabrala da živi sa suprugom Nikolom koji je pomorac u njegovom gradu, Herceg Novom, priča i da je jedan od njenih sinova, Luka, progovorio upravo na snimanju, u Beloj Crkvi. Zbog dečaka koji su rasli kao iz vode, snimanje je trajalo tri umesto planiranih šest meseci. Dečaci su i tokom ta tri meseca promenili uobičajene navike, vreme za jelo i spavanje, ali su, uprkos svemu, dobro reagovali na sve što ih je okruživali i što im je bilo novo.

- Snimanje je bilo veoma naporno, neki put mnogo napornije nego što smo mogli da pretpostavimo. Bilo je situacija kada je trajalo do jedan, dva sata ujutru, za scene u kojima se zahtevalo da dečak spava. Dok je bilo lepo vreme dečaci su se igrali sa ostalom decom, a sve je bilo mnogo komplikovanije kada je zahladilo. Najteže je bilo kada smo se budili i uspavljivali na snimanju - priča Marija.

- Očekivalo se dosta od filma, vidim da je kritika podeljena. Neko kaže da je sve teško, neko da je film ispunio očekivanja a neko, opet, da je sve to trebalo da bude eksplicitnije pokazano, i logor i stradanje dece. Sve sam te scene u punom smislu proživela tokom snimanja, a sada sam sve videla upakovano, montirano, sa muzikom.

Inače, radnja filma "Dara iz Jasenovca" dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Pročitajte još: