Tanja Bošković
Alo!/Rajko Ristić
Tanja Bošković

Alo!/Rajko Ristić

Tanja Bošković, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Lana Karaklajić, ćerka čuvene glumice Tanje Bošković, ispričala je kako je napustila studije sociologije kako bi se ostvarila na "daskama koje život znače".

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Kao mlada glumica već je uspela da se ostvari u različitim ulogama, pokazujući svoj neizmerni talenat, kako u pozorištu, tako i na filmu. Kada je birala svoj životni put, bila je na korak da donese odluku da se bavi sasvim drugačijim poslom, i da umetnost ostane uskraćena njenom interpretacijom.

 

- Kada sam upisala sociologiju, shvatila sam da ne mogu ni sa čim drugim da se bavim, sem glumom - rekla je Lana Karaklajić.

Odrastanje uz pozorište i majku glumicu, dobrim delom je uticalo na odluku da svoj neosporni talenat podeli sa publikom.

 

- To nikako nije ono što me definiše, preispitivanja i odmeravanje snaga i želje su došli kasnije - nasmejano priča Lana kako izgleda biti glumica pored činjenice da joj je majka Tanja Bošković.

Gluma je profesija koja zahteva mnogo odricanja i dokazivanja publici i samom sebi, pa životni put umetnika nije nimalo lak. A kada se na to još dodaju i predrasude koje neminovno prate svako dete koje je nastavilo putem svojih roditelja, gluma postaje još zahtevnija.

Tanja Bošković

Alo!/Rajko Ristić

Tanja Bošković, Foto: Alo!/Rajko Ristić

- Biti mlad i pokušavati da se ostvariš u bilo kom poslu u ovoj zemlji je dovoljno komplikovano i bez toga. Trenutno se trudim da ispunim sopstvena očekivanja - kaže Lana.

Kad mlad čovek shvati koji mu je životni poziv, ništa ga ne može zaustaviti da taj san ostvari, a to je upravo pokazala i Lana Karaklajić.

- Tek kada sam uvidela čime sve ne želim da se bavim u životu mogla sam da kažem da je moja sva snaga postala usmerena na upisivanje akademije i bavljenje glumom - priča Lana.

 

Glumci su interesantni javnosti i zbog pitanja kako uspevaju da odvoje svoj život od uloge, gde je granica kad počinje njihovo biće a kad uloga.

- Nisam sigurna da je sasvim moguće odvojiti se od uloge. Pogotovo kada si mlad, procesi kroz koje prolaziš su ono što te pokreće celog, snagu crpiš iz svih raspoloživih resursa i ulažeš u ulogu koju radiš. Igrati predstavu kasnije je drugo, tada se baviš poslom - objašnjava Lana proces kroz koji prolazi dok se stvara uloga.

- Rad i priprema uloge je period kada se ne odvajaš od nje. Postoji i ta potreba da se pošalje poruka, ti kao umetnik imaš potrebu za razmenom kao i za otkrivanjem istine. Svaki deo tebe je tada usmeren na to, svesno i nesvesno. Ponekad je jako bolno imati tu potrebu za traganjem i otkrivanjem šta sve postoji u našem biću, a s druge strane truditi se da na tom putu koliko toliko ostaneš živ - dodaje Lana.

 

Gluma je posebna i po tome što je svaka uloga zahteva drugačiju pripremu i pristup, pa je svaka nova predstava kao potpuno novi glumački početak.

- To su stalni izlasci iz sopstvene zone komfora i pronalaženje načina da uradim sve šta želim. Do sada sam zadovoljna kako to izgleda jer igram u pozorištu i predstave za decu a i na filmu - kaže Lana.

Baviti se glumom podrazumeva da je umetnik i javna ličnost koja na neki način pripada i svetu koliko i sebi.

Tanja Bošković

Printscreen

Tanja Bošković, Foto: Printscreen

Biti javna ličnost je posledica bavljenja ovakvim poslom, pripadam svakom čoveku koji je odgledao neku moju predstavu ili neki moj film. Ta interakcija je nešto sto čoveka svakako ispunjava - dodaje Lana.

- Kultura kao hrana za dušu treba da bude sastavni deo naših života, pa ukoliko niste u skorije vreme bili u pozorištu, možda je sad pravo vreme da to i učinite.