Komemoracija Bati Živojinoviću
Goran Srdanov
Komemoracija Bati Živojinoviću

Goran Srdanov

Foto: Goran Srdanov

Događaj je počeo sa 15 minuta zakašnjenja, a Vanja Bulić je sve prisutne zamolio za minut ćutanja.

- Nezahvalno je Batin život staviti u nekoliko minuta. Humor je bio njegov zaštitni znak - rekao je on i podsetio ko je bio Velimir Živojinović, gde je odrastao, i koje uloge su ga proslavile. Posle toga je pušten devetominutni film o slavom glumcu.

Radoslav Zelenović otkrio je da ga je vest o smrti srpske glumačke legende zatekla u Batinom rodnom mestu:

- Vest o Bati me je zatekla u Koraćici. U njegovom selu gde me je odveo pre 40 godina da tamo i ostanem. Kako takvi ljudi mogu da odu? Nema te bitke iz koje on ne može da izađe kao pobednik!

 

Filmski kritičar Božidar Zečević kazao je da je Bata glumio u svim filmovima:

- Ja nisam glumac, ja sam znak. Mi smo znaci, pa od nas mogu da naprave znak pitanja ili znak čuđenja, govorio je Bata.

Živojinovićev drug iz detinjstva Strahinja Rodić proveo je ceo život sa Živojinovićem.

- Mi smo odrasli zajedno, bili smo u obdaništu. Bata je predložio da studiramo glumačku akademiju. I to smo odradili. Ja sam režiju, on je odabrao da bude glumac. Do pre 48 sati kod njega je trajao samo film, film, film... - rekao je Rodić.

Prisutnima se na kraju obratio Lazar Ristovski, a komemoracija je završena gromoglasnim dvominutnim aplauzom.

 

Komemoraciji su, pored najuže porodice Bate Živojinovića, prisustvovali i Radoš Bajić, Aleksandar Antić, Dragan Džajić, Vesna de Vinča, Milorad Mandić Manda, Jelena Žigon, Zdravko Šotra, Vanja Udovičić, Zorana Mihajlović,  Ivica Dačić, Jadranka Joksimović, Kori Udovički, Zoran Đorđević, Tanja Mišcević, Siniša Mali, Lazar Ristovski i drugi.

Velimir Bata Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, ostavivši iza sebe nezaboravne role u više od 340 filmova i TV serija, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo", koji je mega popularnost doživeo u Kini. Stoga i ne čudi prisustvo kineskih medija na komemoraciji.