Fotoaparat slikanje
Profimedia
Fotoaparat slikanje

Profimedia

Fotoaparat slikanje, Foto: Profimedia

Oba događaja organizovana su povodom Kineske nove godine s idejom da se ojačaju partnerske veze dveju zemalja, produbi razumevanje između kultura, suzbije psihološki jaz i ojača razmena i saradnja među mladima.

U okviru Nedelje kineskog dokumentarnog filma biće prikazano 10 filmova posvećenih različitim aspektima života u savremenoj Kini.
Na izložbi "Kinesko-srpski fotografski festival mladih" biće prikazani radovi kineskih i srpskih mladih fotografa koji su tokom decembra prošle godine učestvovali na konkursu "Domovina i dom".

Konkurs je privukao skoro 100 učesnika sa 15 univerziteta i institucija kulture iz Kine i Srbije.

Na izložbi je prikazano 80 radova koji svedoče o tradiciji, ljudima, prirodi i društvu.

Najboljim učesnicima će biti dodeljena priznanja, a u žiriju će biti više srpskih i kineskih fotografa, uključujući i Songa Jinga, dekana Katedre za fotografiju Pekinške filmske akademije, najveće u Kini i jedne od najvećih u svetu, Dubravka Lazić, profesor fotografije i prodekan Akademije umetnosti iz Novog Sada i Andrej Vasiljević, srpski umetnik, grafički dizajner i fotograf.

Ideja vodilja ovog festivala je širenje kulturnog dijaloga i razmena ideja između Srbije i Kine u okviru projekta "Novi put svile", stoji u saopštenju Etnografskog muzeja.

Organizator događaja je Udruženje za obrazovnu razmenu između Kine i Srbije, u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu.