Jugoslovenska kinoteka
Kinoteka
Jugoslovenska kinoteka
Jugoslovenska kinoteka, Foto: Kinoteka

Za novog direktora Jugoslovenske kinoteke predložen je novinar i filmski kritičar Jugoslav Pantelić, jednoglasnom odlukom Upravnog odbora ove ustanove (Jelena Mitrović, predsednik, Miroslav Mogorović, Igor Stanković, Goran Radovanović i Stevan Stanić).

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, ova odluka usledila je na osnovu usmenog razgovora sa svim kandidatima koji su ispunili uslove javnog konkursa objavljenog 1. septembra ove godine, uzimajući u obzir predloženi plan i program rada i razvoja Jugoslovenske kinoteke za period od četiri godine, ceneći organizatorske sposobnosti, poznavanje poslovanja arhiva i kinoteka i iskustvo u rukovodećim poslovima.

Svoj predlog UO uputiće Ministarstvu kulture, a konačnu odluku donosi Vlada Srbije koja imenuje direktore kulturnih ustanova od nacionalnog značaja.

U saopštenju se navodi i da UO, uzimajući u obzir dosadašnje rezultate u radu Jugoslovenske kinoteke, predlaže da dosadašnji dugogodišnji direktor ove ustanove, Radoslav Rale Zelenović, bude angažovan na poslovima savetnika novoizabranog direktora.

Pored Jugoslava Pantelića, učesnici konkursa koji su ispunili uslove bili su i producent Dragan Marinković, producent Marjan Vuković i doktor filmologije Srđan Knežević, pišu "Novosti".