Dnevnik Diane Budisavljević
EON TV
Dnevnik Diane Budisavljević

EON TV

Foto: EON TV

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" scenaristkinje i rediteljike Dane Budisavljević prikazan je večeras od 20:05 na HRT-u 1 i od 21:02 časa na RTS-u.

To je prvi put od raspada Jugoslavije da se isti film u isto vreme prikazuje na HRT-u i RTS-u. Povod je činjenica da se danas obeležava dan proboja poslednjih preživelih logoraša iz logora Jasenovac.

Dnevnik Diane Budisavljević

EON TV

Foto: EON TV

"Dnevnik Diane Budisavljević" predstavlja spoj dokumentarnog i igranog filma, a u osnovi oživljava sećanje na humanu akciju i borbu jedne Austrijanke iz Zagreba, udate za doktora Julija Budisavljevića, Srbina - pravoslavca. Takođe, ovo ostvarenje je podsetnik na zverski zločin Ustaša nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji Hrvatske u doba Drugog svetskog rata u kom nisu bila pošteđena ni deca.

Film prati tok rada Diane Budisavljević, a njeno zalaganje za decu koja su u nehumanim uslovima utamničena, bez osnovnih sredstava za preživljavanje, pomešano je sa svedočenjima preživelih žrtava koncentracionog logora.

Dnevnik Diane Budisavljević

EON TV

Foto: EON TV

Celokupna priča oživljava mračan deo istorije koji ostavlja utisak jeze na gledaoca, ali jedna od poenti je da ova tvorevina sedme umetnosti usmeri ljude da ne zaborave monstruozni zločin.

Film je urađen u crno-beloj varijanti kako bi se pojačao efekat na posmatrača. Poseban utisak ostavljaju svedočenja, sada već ostarelih preživelih žrtava.

Ostvarenje započinje svedočanstvom Živka koji ne zna ni odakle je, ni ko su mu roditelji, ni kada je rođen. Jedino mu je ostao broj iz logora, koji čuva u nadi da će doći do bilo kakvog detalja svog identiteta, što je praktično nemoguće jer je jedina nada za njegovu spoznaju ukinuta kada je uništena čitava kartoteka Budisavljevićke koju je predano vodila o spašenim mališanima s dolaskom komunističke vlasti, kako bi se zločin ublažio i zataškao.

Dnevnik Diane Budisavljević

EON TV

Foto: EON TV

- Došla sam sa mamom, sa sestrom i tri brata. Sestru su prvu izveli van. Nikada nisam saznala gde je završila, rekli su da ide u Nemačku na rad. Zdrave i mlade su izdvajali levo, na jednu stranu, trudne i stare na drugu stranu, desno. Tako su ih razdvojili koje će u Nemačku na rad, koje u logor, a koje u salu. Znali su kuda će sa kojima. Grdo je bilo kad dođe čovek da gleda čoveka i bira na koji način da ga ubije - jedno je od svedočenja žena koju je kao dete spasila Budisavljevićka.

Film je noćas prikazan na RTS-u i na HRT-u, a reakcije su podeljene. Neki od Hrvata su već negativno reagovali na društvenim mrežama, oživljavajući prošlogodišnju građansku inicijativu da je ova tvorevina lažna kako bi se jedna nacija prikazala kao zločinačka. 

Dnevnik Diane Budisavljević

EON TV

Foto: EON TV

Rad scenaristkinje i rediteljke Dane Budisavljević se osporava jer je stvarala na osnovu Dianinog dnevnika i priča svedoka. Međutim, film ostavlja ono gorko i univerzalno pitanje da li je broj žrtava bitan ili sama činjenica da su pojedinci bili sposobni, kako svedoče preživeli, da najmlađe do smrti izgladnjuju, mrcvare u hladnim prostorijama u prljavštini i na kraju ostave kao hranu mušicama.

Diana je sapsila preko 10. 000 dece, a ovaj film je jedan od prikaza da se ljudska dobrota, ipak, u surovom svetu nikada ne zaboravlja.

 

 

 

 

Komentari (8)

Laki

22.04.2020 23:37

Gledao sam film i preporucio bi da ga gleda svaki Srbin . Prvo sto bi cestitao pok Dijani Budisavljevic,koja je potvrdila ,da samo zene mogu pokazati hrabrost i odvaznost u teskim trenutcima,zatim bi cestitaO Dani Budisavljevic na zelji da svetu pokaze svu patnju srpske dece i civila i herojski rad Diane i ,ali kao Srbin osecam prezir prema Srbima komunistima sa jedne i druge strane Drine,koji su zaradi ocuvanja svojih stolica nisu ucinili nista ,da se sacuva dokumentacija pok.heroine Dijane.

snezana

22.04.2020 23:39

Još nije mnogo dotaknut logor Jasenovac gde je tek užas bio a ustaše su ga osnovale. U filmu je logor Gradiška koji je bio nemački logor.

Milutin

25.04.2020 12:59

@snezana - Snežana, ako kažete da je Gradiška bila Nemački logor, zašto govorite da je logor Jasenovac bio ustaški ? Ne, Snežana ! Bio je logor NDH, hrvatski logor!

Senja

23.04.2020 01:08

Mlak film u odnosu na ono sta su Hrvati radili.

Vladimir

23.04.2020 02:15

Da smo počeli da ih lovimo, kao Jevreji druge naciste, dan posle smrti JBT. Ne bi prolazili kroz ratove devedesetih i ne bi se i dan-danas sa njima natezali. Nisu nam nikad opristili što smo ih anatemisali kada su veru prodali za pare i položaje u Austrougarskoj. Ovo zvuči poznato.

tt

23.04.2020 06:28

Znacajno je. Film je pobedio na poslednjem Filmskom festivalu u Pulskoj areni u Hrvatskoj.

Luka

23.04.2020 18:46

Post.redakcijo,molim vas zadrzite obavijest o ovom filmu na vasoj naslovnoj stranici jos nekoliko dana,jer je sramota da o najvecem pokolju Srba ,genocidu ,kojeg je ovaj film samo delomicno prikazao,niti jedna novina u Srbiji nije nista objavila.Zar nije sramota srpske javne reci,da o genocidu nad Srbima svedoci i pisu vise stranci ,u ovom slucaju katolkinja i austrijanka i Jevreji,nego li sami Srbi.Sto se to desava sa srpskom intelektualnom elitom.

beba

24.04.2020 21:06

Film je jedna sasvim obicna prica koja o Hrvatima govori dosta plemenito.Ona je spasavala decu,pomagale su joj Hrvatice,dve hilj. zagrebackih porodicam cak i jedn nemacki oficir.Hvala im. Trebalo je znati i tu stranu price.Pruca je blaga,skoro obicno ispricana.