Izložba slika u Budimpešti
Promo
Izložba slika u Budimpešti

Promo

Izložba slika u Budimpešti, Foto: Promo

U galeriji Kulturno-informativnog centra „Krug“ u Budimpešti otvorena je izložba novosadske umetnice Ivane Vukajlović Simić, pod nazivom “Viva La Vida” posvećena Fridi Kalo. Izložbu čine slike velikog formata sa portretima Fride Kalo, rađene kombinovanom tehnikom, na kojima je velika umetnica predstavljena u raznim periodima njenog života, upotpunjene sa detaljima nakita, odevnih predmeta I životinja koje je Frida Kalo volela i javno prikazivala.

Izložbu su uz brojne goste posetili i trofejni vaterpolisti: Vanja Udovičić (aktuelni ministar omladine i sporta Srbije), Živko Gocić i Slobodan Nikić.

Izložba slika u Budimpešti

Promo

Izložba slika u Budimpešti, Foto: Promo

„Ovom izlozbom želim da iz mog ugla, ukratko ispričam priču o najvećoj meksičkoj umetnici i revolucionrki Fridi Kalo. Život Fride Kalo je bio neka vrsta nastupa, a njen autentični modni izraz je kreacija za sebe, koji me je privukao kao dizajnera. Ona je svoj život prevela u umetnost, slikala je kako se oseća i na platno je stavljala svoj unutrašnji a ne spoljašnji svet. Ljubav prema životinjama koje oplemenjuju i koje itekako mogu biti savršen lek za svaku tugu i usamljenost. Ljubav prema slikarstvu i umetnosti - umetniku... Strast prema zivotu... Sve je to na portretima koje sam predstavila ovde u Budimpešti, i svi ovi portreti Fride su isti a tako različiti, kao i naši životi. Ona slavi život! Njeno lice može biti lice svake od nas. Potrebno je samo da otkrijemo snagu i strast u sebi. Ova izložba nosi naziv "VIVA LA VIDA" što u prevodu znaci "ŽIVEO ŽIVOT" kako se zvala i poslednja slika koju je ova slikarka naslikala. Pokušala sam to da ispricčm praveći njene portrete na moj način. Svaki pogled na ove slike me uveseljava, i to je dovoljno. Možda će i vas. Živeo život!“ – rekla je na otvaranju izložbe autorka Ivana Vukajlović Simić.

Izložba slika u Budimpešti

Promo

Izložba slika u Budimpešti, Foto: Promo

Književnik Miodrag Jakšić koji je govorio na otvaranju ove izložbe pohvalio je kvalitet i posvećenost u radu Ivane Vukajlović Simić i zahvalio joj što je publici na slojevit i umetnički ubedljiv način dočarala, kroz 12 portreta život i umetnost velike Fride Kalo. „Malo je danas na našoj umetničkoj i likovnoj sceni stvaralaca koji se odlučuju da ovako smelo i hrabro uđu u projekat istraživanja jednog velikog svetskog umetnika, slikajući velike formate o njemu i njegovom radu, posebno što se u ovom slučaju radi o portretima, koji su veoma zahtevna likovna vrsta. To je samo dokaz da Ivana Vukajlović Simić unapređuje svoj stvaralački izraz pomerajući granice umetničkog istražavanja, doprinoseći novoj energiji i novim vizurama sagledavanja umetnikih formi iz prošlosti u zagraju sa trenutkom sadašnjosti i ja joj iskreno čestitam na tom“ zaključio je Jakšić.

Izložba slika u Budimpešti

Promo

Izložba slika u Budimpešti, Foto: Promo

Ivana Vukajlović Simić je diplomirani strukovni dizajner, mentor likovne sekcije za talentovane učenike i školski kostimograf u SOŠO "M. Petrović" u Novom Sadu. Ona je i sertifikovani art terapeut za rad sa decom i odraslima kao i sa osobama sa smetnjama u razvoju. Osnivač je i predsednik organizacije za razvoj kreativnog stvaralaštva "IQ Art" i učesnik mnogobrojnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Na mnogim umetničkim i modnim manifestacijama (Turska, Engleska, Grčka, Srbija) stiče veliko iskustvo u aranžiranju, dekoraciji enterijera i scenografiji, učestvujući kao stilista na modnim revijama i snimanjima tv spotova, reklama i kataloga. Kao modni dizajner, autor je zapažene kolekcije "Moda i tradicija" sa kojom je učestvovala na prestižnoj modnoj manifestaciji "Fashion selection" u Beogradu. Angažovana je kao kostimograf na igranom filmu "Povratak" i u italijanskom teatru Kagli kao stilista i kostimograf. Bavi se dekorativnim slikarstvom, prvu samostalnu izložbu slika pod nazivom "Misao" imala je u Beogradu, a ovo joj je gruga samostalna izložba “Viva La Vida” upriličena u Budimpešti, inspirisana Fridom Kalo.

Izložba slika u Budimpešti

Promo

Izložba slika u Budimpešti, Foto: Promo