Nebojša Glogovac
Dejan Briza/Alo!
Nebojša Glogovac

Dejan Briza/Alo!

Nebojša Glogovac, Foto: Dejan Briza/Alo!

U Beogradu je u nedelju dodelom nagrada završen 48. Međunarodni filmski festival FEST, a hrvatski glumac Goran Bogdan dobitnik je priznanja za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu Otac, redatelja Srdana Golubovića.

Goran Bogdan je, primajući nagradu, publici rekao da ju je posvetio nedavno preminulom kolegi Nebojši Glogovcu, koji je i započeo raditi taj projekt.

Goran Bogdan

printscreen

Goran Bogdan, Foto: printscreen

Glogovac je započeo snimanje tog projekta pre nego što se razboleo pa je Bogdanu, kako je više puta izjavio, pripala "velika čast" da ga zameni.

Film Otac rađen je u koprodukciji Srbije, Nemačke, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije, a premijeru je imao na ovogodišnjem Berlinaleu.

Džon Malkovič

YouTube/printscreen

Džon Malkovič, Foto: YouTube/printscreen

Za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu proglašen je "Nevidljivi život" Karima Aïnouza u brazilsko-nemačkoj koprodukciji.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Vaclavu Mohulu za film Obojena ptica, Ritha Calnejais nagrađena je za najbolji scenario (Mlečni zubi), za najbolju žensku ulogu priznanje je dobila Trine Dyrholm (Dama herc), dok je za režiju najboljeg debitantskog ostvarenja nagradu osvojio Filippo Meneghetti (Nas dve).