Damir Handanović
Grad Beograd
Damir Handanović

Grad Beograd

Damir Handanović, Foto: Grad Beograd

Sledeće godine navršava se prva decenija od smrti jednog od najvećih glumaca jugoslovenske kinematografije, Bekima Fehmiua. U sećanje na ovog velikana domaćeg glumišta, predstojeći, 48. FEST, od 28. februara do 8. marta, održaće retrospektivu njegovih filmova, a njegov lik će imati centralnu ulogu u vizuelnom identitetu festivala.

"U svojih 10 festivalskih dana, FEST će biti filmski centar regiona, i tom prilikom ugostićemo oko 60 reditelja i glumaca iz inostranstva koji će prisustvovati svojim premijerama na FESTu. Trudićemo se da budemo dobri domaćini i predstavimo naš grad u najboljem svetlu, od kulturno istorijskih znamenitosti do nezaboravnog noćnog života, ali nećemo zaboraviti jednu od glavnih misija našeg festivala, a to je da inostrane autore predstavimo publici i povežemo ih sa domaćim filmskim stvaraocima. Možda FEST bude mesto susreta ideja za neki novi film i u nekim od narednih godina baš na našem festivalu bude premijerno prikazan." - rekao je o ovogodišnjem FEST-u direktor CEBEF-a Damir Handanović, i dodao: "FEST će ove godine održati preko 300 projekcija u osam dvorana i ponuditi zaista dobar i raznovrstan program svojoj publici. Prvi put ove godine obradovaćemo naše starije sugradjane penzionere – za pre podnevne projekcije od 10 časova u Kombank dvorani omogućićemo popust od 50% na kupovinu bioskopske ulaznice na dan projekcije."

FEST20

Promo

FEST20, Foto: Promo

CEBEF je ustanova kulture grada Beograda koja organizuje gotovo polovinu stalnih manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd.

"CEBEF je trenutno u realizaciji zahtevnog projekta Beogradska zima, ali to moj tim ne sprečava da priprema i druge manifestacije. Izuzetno sam zadovoljan kako teku pripreme FESTa. Kako se približavamo početku festivala, naš tim se uvećava, a posebno mi je drago da veliki broj mladih ljudi ima želju da volontira na FESTu." - izjavio je Handanović.

Prvi FEST, sa podnaslovom “Hrabri novi svet“, otvoren je 9. januara 1971. u Domu Sindikata, projekcijom filma “Meš“ Roberta Altmana. Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodni filmski festival FEST izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije.

FEST20

Promo

FEST20, Foto: Promo

Do sada - FEST je imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4000 značajnih svetskih filmova - koji su na njemu imali jugoslovensku / srpsku a često i regionalnu premijeru.

Iako je prvi FEST održan pre više od 40 godina i ove godine sa istom energijom nastavlja svoj veliki kulturološki i obrazovni zadatak šireći filmske horizonte svim ljubiteljima filmske umetnosti.

"Siguran sam da ćete ove godine uživati u festivalskoj atmosferi i da će svako od vas pronaći filmove po svom ukusu." - rekao je Handanović i dodao:

"Ispred CEBEF-a želeo bih da se zahvalim Gradu Beogradu, partneru festivala Telekomu Srbije kao i ostalim sponzorima koji su prepoznali značaj naše manifestacije. Na realizaciji 48. FESTa, na obostrano zadovoljstvo, nastavljamo saradnju sa Ambasadom Kanade i Delegacijom Evropske Unije u Srbiji."