Ljubica Otašević
Screenshot
Ljubica Otašević

Screenshot

Ljubica Otašević, Foto: Screenshot

Zbog nje je i Ivo Andrić zavoleo košarku, a na aukciji kuće „Sotberi” prodato je za podosta novca čak 30 pisama legendarnog Kerija Granta koja je pisao lepoj Srpkinji

PROČITAJTE JOŠ:

5 REČI NA KOJE SVI PLAČEMO! Ovo je NAJSKUPLJI STIH na našim prostorima! Marina je na ovome zaradila preko 100.000 EVRA!

PAKAO Udružile se protiv Gastoza! Pevačeve BIVŠE devojke postale NAJBOLJE DRUGARICE, poludeće kad sazna (FOTO)

RASKRINKANI Ljuba i Karađorđe na pragu POMIRENJA: Sve bio dogovor, nikad nisu prestali da se VOLE? (VIDEO)

 

 

 

Mit o neprolaznoj lepoti Ljubice Otašević, njenoj neodoljivosti i nepredvidivosti, čudesnom šarmu i još koječemu i dalje ne bledi. Uskoro će, najavljuje ozbiljan producent, njen buran život biti povod za film. Igrala je u mladosti, a odmah posle rata, košarku među zidinama Malog Kalemegdana. Sasvim dobro ili toliko dobro da je, osim dresa šampionske Crvene zvezde sa brojem 12, nosila i onaj sa grbom Jugoslavije. Ona, kćerka oficira srpske kraljevske vojske kome se posle logorovanja u Osenbriku i završetka Drugog svetskog rata izgubio svaki trag. Bar se tako pričalo. Posle se, ipak, saznalo da je 1954. umro u emigraciji.

Zbog svega lepu Ljubicu su po Beogradu od jutra do sutra pratili agenti nekadašnje Udbe, ne libeći se da joj se u ime potreba komunizma s podosta neukusa udvaraju. Na jednoj od utakmica za nacionalni tim, od 56 poena, koliko su lepotice u plavim dresovima ubacile u koš Švajcarske, svoje ime uz ovacije publike potpisala je na čak 27. Sa Zvezdom je osvajala titule i nadigravala sportske rivale od Triglava do Đevđelije, ali je istovremeno ostala priča da je zbog Ljubice košarku zavoleo i na kraju obožavao, jednako kao i nju, nobelovac Ivo Andrić, kome je, kazuju, bila inspiracija za mnoge raskošne rečenice.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by SD Crvena zvezda (@crvenazvezdasd) on Jan 19, 2018 at 2:55pm PST

 

Tri godine šetala se ponosno srpskom prestonicom držeći se za ruke sa zgodnim Srdom Kalemberom, reprezentativcem i košarkašem Zvezde. Uprkos velikoj ljubavi, o kojoj je pričao ne samo Beograd, svoje srce podarila je legendarnom Milošu Milutinoviću, u tom trenutku možda i najvećoj fudbalskoj zvezdi Jugoslavije. Bio je to par iz snova i bila je to, pričao je Beograd, ljubavna priča dvoje nestvarno zgodnih mladih ljudi, ali i slavnih likova koji su kao takvi bili uzor mnogima. Sve što se dogadalo, jer je zarad mnogo čega ličilo i na filmsku priču, diskretno je beležio kamerom Puriša Đorđević. Međutim, te slike s celuloidne trake, zbog Ljubičine rojalističke porodične priče, kao i stroge cenzure Titovog podanika i pesnika Rastka Zogovića, nikada nisu ugledale svetlost dana, čak ni u čuvenim „žurnalima” prikazivanim u bioskopima uoči filmske predstave. Ipak, da sve u ovoj vezi ne bude romantično do kraja, potrudio se legendarni golman Milutin Šoškic. U strahu da Miloš Milutinović, njegov najbolji drugar, zbog ljubavi i na Ljubičin nagovor ne pređe iz Partizana u Crvenu zvezdu, javno se suprotstavljao toj vezi, što se posebno isticalo u tadašnjim beogradskim trač krugovima.

 

 

Potom je lepa studentkinja Filozofskog fakulteta iskoristila idealan trenutak da zauvek napusti Jugoslaviju i komunistički režim. Znatiželjnicima je prodala priču kako ide u Italiju da bi usavršila jezik. Da li je sve to planirala ili se dogodilo spontano, tek neverovatna sličnost sa filmskom divom Sofijom Loren bila joj je propusnica za neki drugi, a nestvarno izazovan i zavodljiv svet. Kao dublerka slavne glumice pojavljivala se u nekim filmskim ostvarenjima, ali uprkos lepoti, koju za razliku od muškaraca nije podnosilo oko filmske kamere, nikada nije postala glumica. Ipak, iz tog vremena treba se podsetiti „Ključa” Kerola Rida, filma u kojem nije bila nezapažena.

 

Ono što nisu uspeli beogradski mangupi jeste italijanski bogataš i baron Enriko de Portanova, jedini muškarac koji je Ljubicu Otašević uspeo da odvede pred oltar. Ali i da je prevari. Zato je ona posle sedam godina braka, uz brdo novca iz brakorazvodne parnice, napustila Evropu i preselila se u Holivud. Upamćeno je kako su Keri Grant, Robert Evans, Marlon Brando, Šon Koneri i mnogi drugi bili zadivljeni personalitijem i šarmom koje je uz naglašeni seksepil nosila Ljubica Otašević.

Ljubica Otašević

youtube/Zdenka Šimpraga

Ljubica Otašević, Foto: youtube/Zdenka Šimpraga

Svog jedinog muža dovodila je do ludila, između ostalog i zato jer je, kao i većina žena, volela da kasni. Bar malo. A kad se Portanovi ruča i pije šampanjac, on problem rešava tako što supruzi koja kasni na dogovoreni ručak jer se zadržala ispred izloga kupi ceo izlog juvelirske radnje u Rimu kako bi ga na miru razgledala kod kuće.

Keri Grant

print screen

Keri Grant, Foto: print screen

Ne tako davno na aukciji kuće „Sotberi” prodato je za podosta novca čak 30 pisama legendarnog Kerija Granta koja je pisao Ljubici Otašević. Drugi su opet pričali da je holivudski velikan zbog nje zavoleo srpski pasulj s kobasicom. Od novca koji je dobila razvodom od Portanove, Ljubica je 1979. platila boravak košarkašicama Crvene zvezde u najluksuznijem hotelu u La Korunji.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Miodrag Petrović Čkalja ®️ (@miodrag.petrovic.ckalja) on Apr 26, 2018 at 1:24am PDT

 

U Beograd je posle odlaska iz Jugoslavije došla samo tri puta. Prvi put kad je snimala kultni film „Ljubav i moda”, u kojem je imala ulogu zanosne stjuardese. Zatim kad je u društvu Kerija Granta doputovala na sahranu svoje bake Zorke, uz koju je odrasla jer je majku Olgu s prezirom napustila za sva vremena ne oprostivši joj što se preudala ne sačekavši muža iz zarobljeništva. Poslednji, treći put u Beograd je stigla posle razlaza s Bobom Evansom, koji ju je napustio jer nisu mogli da imaju decu. Ljubica Otaševic je živela život koji su mnogi sanjali i koji sigurno zaslužuje bar jedan film.