LGBT
Profimedia.rs
LGBT

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Na festivalu će biti prikazano 56 filmova, među kojima i devet domaćih.

- Festival pod sloganom “Reci osam” otvoriće brazilski film “Ne zovi me sine”, nagrađivane rediteljke Ane Mujlaert, koji je osvojio nagradu “Teddy” za najbolji igrani film na ovogodišnjem Berlinalu.

Program otvaranja biće inspirisan imidžom Olivera Mandića tokom osamdesetih godina, na kome će nastupati Tijana Dapčević, Dekadenca i Viva La Diva - najavili su organizatori.

Oni iz programa festivala izdvajaju komediju “Apsolutno fantastične” koja prati avanture Edine i Petsi iz istoimene britanske serije, zatim dokumentarac “Zauzmi pozu” o Madoninim igračima koji su je pratili tokom kontroverzne turneje “Blond Ambition”, a na programu će biti i dokumentarac “Čekajući Bijonse” o avanturama grupe mladih koji mesec dana kampuju i čekaju da kupe karte za koncert Bijonse u Sao Paulu, kao i francuski film “Teo i Hugo” koji je nagrađen na Berlinalu i Film Out festivalu u San Dijegu.

Maraton kratkog filma biće organizovan 11. decembra, a trajaće od 13 časova do ponoći, najavljuju organizatori.

"Merlinka" festival dodeljuje i nagrade za najbolji igrani i dokumentarni film LGBT tematike koji su prikazani na festivalima u Srbiji, a žiri čine Dragan Jovićević, urednik kulture nedeljnika NIN, Zoran Janković, filmski kritičar, Đorđe Bajić, filmski kritičar i pisac, Jelena Vasiljević, aktivistkinja Labrisa i Lazara Marinković, novinarka.

Kako je najavljeno, biće dodeljena i nagrada za najbolji kratki film prikazan na "Merlinka" festivalu, a odluku će doneti žiri u sastavu Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, Milena Bogavac, spisateljica i dramaturškinja i Kristina Kastelec, aktivistkinja organizacije “Da se zna”.