Džoni Dep
Profimedia

 

Film o bombardovanju će biti preveden na osam jezika, a pregovara se da se u filmu pojave Nikita Mihalkov i Džoni Dep. Posle premijere u Srbiji, na 20. godišnjicu agresije, 24. marta 2019. godine, planirano je prikazivanje širom sveta, pa i u zemljama NATO alijanse.

Neće to biti klasičan dokumentarac sa faktima i svedocima 78 dana agresije, već priča sa više slojeva. Film će obuhvatiti stradanje, životne priče žrtava bombardovanja, kako onih koje su zaustavile bombe, tako i onih koji umiru i umiraće od odloženog dejstva projektila sa kancerogenim osiromašenim uranijumom, ili izlivanja piralena u našu zemlju i vodu.

- Želim da svet kroz ovaj film vidi koga su bombardovali, da mi nismo ni "loši momci", ni "divljački narod" na Balkanu, nego narod stare kulture koji je svetu dao Teslu, Pupina, Milutina Milankovića - objašnjava producent filma, Nemanja Nedeljković.

U filmu će biti predstavljeni dokazi o ekološkoj katastrofi, ne samo u Srbiji, već na prostoru čitavog Balkana, a uključiće se i stručnjaci iz nekih od najpoznatijih svetskih naučnih institucija.

Jedan od ciljeva filma je da se, makar i sa zakašnjenjem od dve decenije, ogoli tadašnja agresorska propaganda i razbije predstava o Srbima kao divljačkom narodu, u svetlu u kojem su u svetu tada prihvatana objašnjenja da se ubijanje dece može podvesti pod kolateralnu štetu.

- Zasad postoje argumentovane i osnovane sumnje zašto bi trebalo ispitati posledice agresije, koje se, pre svega, ogledaju u povećanom broju obolelih od malignih bolesti, leukemije, steriliteta, autoimunih bolesti za koje ne postoji drugo objašnjenje osim nekog velikog incidenta kao što je NATO agresija. Smrtnost od leukemije je povećana za 139 odsto, duplo je veći broj obolele dece od malignih bolesti od proseka u Evropi - kaže proferoska Nada Grujučić.

Komentari (13)

Сараџогла

15.02.2018 20:01

На почетку добар део филма мора да се говори о спашавању 520 америчких авијатичара у Србији да не би пали у немачке руке.Летели су из Италије да бомбардују румунска нафтна поља која су држали немци.Унапред су знали да ако страдју од немачких против авионаца да гледају да долете до Србији и слободно поискачу.Да се прикаже како су ти ветерани молили Клинтона да не бомбардују србе али Хилари је била немилосрдна.Наша дипломатија обавезно да сарађује са Депом.

Nesko

16.02.2018 10:50

@Сараџогла - Ima valjda srbija boljih i pametnijih od starleta iz diplomatije ne prizivaj ih upropastice sve

срето

15.02.2018 22:49

Сумњам да ће власт Црне Горе дозволити да се на њеној територији снима филм, о злочинима НАТО пакта.

Ivan

15.02.2018 23:04

Mislim da nije kasno da se ovako nešto nadje na velikom platnu sedme sile.I apelujem na sve ljude na koje je ovo bombardovanje imalo bilo kakvog uticaja. Da se potrudimo da se ovaj film ako se snimi vidi u celom svetu . ZEMLJO SRBIJO LOBIRAJ I TI AKO TREBA PLATI DA SE FILM POJAVI U SVAKOM BIOSKOPU SVETA. Ne zaboravimo sve koji su tada dali zivote A nažalost i sve koji i dalje nažalost daju!!

Tanja

16.02.2018 00:33

@Ivan - Vidi vec sad sa sigurnoscu tvrdim da od bombardovanja ,i osiromasenog uranijuma je ucestalo ne samo rak i leukemija nego i radjanje dece sa anomalijama(rascepi nepca,kombinovani rascepi itd)ucestali su i pobacaji ..Ali postoji Jos nesto jako interesantno Ali i i ozbiljno to nasi susedi ne zele da potvrde i kod njih su sve pomenuto desava

boxx on

15.02.2018 23:39

Srbija je bombardovana zbog pušenja. Da Gđica Levinski nije imala toliku želju za istim, Srbija danas nebi umirala od kancera. Pušenje ili zdravlje? Odlučite sami..

Maja

16.02.2018 08:51

@boxx on - Ne brini ,tamo je najvise baceno uranijuma na Kosovu...a džibri onaj narod koji nam je oteo Kosovo...

jerko

16.02.2018 06:29

Glumio je u jednom zanimljivom filmu, Ed Wood, i to je to. Osim toga, slika u svetu o Srbiji i Srbima je stvorena i ona je prilično realna, s tim da to ne važi za baš sve Srbe, al' za ogromnu većinu važi.

Avedexy

16.02.2018 14:41

@jerko - Ogromna vecina Srba kriminalci, trazeni u Hagu za zlocine protiv covecnosti??? Prvi put cujem. A da nas evo ima svakakvih debila ima!

Bnk72

16.02.2018 09:25

Vreme je da svet vidi koliko je nepravde bilo prema Srbima!

major Dimitrijevic

16.02.2018 12:51

@Bnk72 - u NATO bombarodvanju su ginuli gradjani svih nacionalnosti i molim da se to nezaboravi ,jer mnogi od njih su i dali svoje zivote tada

Ja rab Božiji

16.02.2018 13:43

@Bnk72 - Druže majore, ja ne mogu i neću zaboraviti jednog golobradog nunaka sa Košara, koji je ginući tekao "za o u zemlju vredi umreti" TIBORA CERNU, Mađara koji jevoleo više Srbiju od mene, Srbina, ja sam eto živ a on na žalost nije.....

Vuk

16.02.2018 13:32

Džoni Srbine ??