Hari i JKR
YouTube/printscreen
Foto: YouTube/printscreen

Spisateljica Džej Kej Rouling, planetarno poznata po svojim knjigamao čarobnjaku Hariju Poteru, osvrnula se na svom Tviteru na tekst pod naslovom "Stvaranje jednakog društva posle pandemije covida-19 za osobe koje imaju menstruaciju."

Termin "osobe koje imaju menstruaciju" nastao je u transrodnom pokretu, a cilj mu je da se izbegne korišćenje reči žena kada se opisuje osoba koja se rodila kao pripadnica ženskog pola, a koja sad živi kao muškarac.

"Osobe koje imaju menstruaciju? Prilično sam sigurna da smo imali reč za takve ljude", napisala je spisateljica.

Pripadnici transrodne zajednice burno su reagovali na njene stavove nazivajući je transfobičnom.

"Ja sam kasno dobila menstruaciju, s 21 godinom. Znači li to da do tada nisam bila žena", "Razočarala si me ovim stavom. Mrzim te", "Ovo je upravo razlog zašto te zovu trans-ekskluzivno radikalnom feministkinjom", samo su neki od komentara.

"Ne možete obrisati koncept pola. Nije mržnja ako govorim istinu", dodala je Rowling.

Foto: Youtube/Printscreen

Ovo nije prvi put da spisateljica iznosi svoje stavove o biologiji i prirodi u kojima napada marginalizovane zajednice. Ne tako davno, stala je u obranu naučnice Maje Forstater koja je dobila otkaz zbog stava da je pol prirodna činjenica.

Redklif je podelio izjavu putem organizacije "The Trevor Project", koja se bavi prevencijom samoubistva LBGT osoba, i dodao je svoja mišljenja o kontroverznim stavovima od Rouling.

"Kao neko kome je čast da sarađuje i nastavlja da doprinosi organizaciji 'The Trevor Project' u poslednjoj deceniji, ali i kao čovek, osećam obavezu da kažem nešto u ovom trenutku", počeo je glumac, negirajući da je bilo "sukoba" između njega i autorke.

Foto: Youtube/Printscreen

"Transrodne žene su žene. Svaka izjava o suprotnom briše identitet i dostojanstvo transrodnih ljudi i u suprotnosti je sa svim savetima profesionalnih zdravstvenih udruženja koji su više stručni u vezi sa ovom temom", nastavio je Redklif.

"Čak 78 odsto transrodnih osoba i nebinarne omladine bilo je izloženo diskriminaciji zbog svog rodnog identiteta. Jasno je da moramo učiniti više da podržimo transrodne i nebinarne ljude, a ne da poništavamo njihov identitet i nanosimo dalju štetu", rekao je 30-godišnji glumac.

Redklif je priznao da još uvek uči kako da bude bolji saveznik LGBT i nebinarnim osobama, ali i da se takođe brine da su komentari od spisateljice upropastili lepa sećanja onih koji su čitali knjige o Hariju Poteru kao deca.

Foto: Youtube/Printscreen

"Svim ljudima koji sada smatraju da im je iskustvo o knjigama narušeno ili umanjeno, duboko mi je žao zbog boli koji su vam naneli ovi komentari", nastavio je gluamc.

"Zaista se nadam da nećete u potpunosti izgubiti ono što vam je u ovim pričama bilo dragoceno. Ove knjige su nas naučile da je ljubav najjača sila u univerzumu, sposobna da prevlada bilo šta", rekao je Redklif, dodajući da postoji mnogo lepih poruka ovih knjiga koje treba da se držimo.

Spisateljica Džej Kej Rouling bila je na udaru kritika kada je ponovo progovorila o prirodi pola i biologiji, koju je zajednica transrodnih osoba ocenila kao govor mržnje.