Rok opera
Screenshoot Youtube
Rok opera

Screenshoot Youtube

Rok opera, Foto: Screenshoot Youtube

Posle izuzetnog uspeha Rok opere, koju su beogradskoj publici predstavili krajem prošle godine u Centru Sava, dirigent Fedor Vrtačnik je ponovo okupio novosadski Big bend orkestar i članove hora Opere SNP-a, ovoga puta u novom muzičkom projektu – Disco opera. 28. marta od 20.30, na velikoj sceni Centra Sava, ređaće se antologijski disko hitovi, u potpuno novim aranžmanima. Za 24 sata, Vrtačnik kaže da je presrećan jer, DISCO PONOVO RADI!

Izgleda da ste odlučili da pomerite granice muzike u Srbiji. Posle Rok opere, publici ste odlučili da i disko muziku predstavite u drugom svetlu. Da li je ovoga puta bilo lakše raditi aranžmane?

Ovaj žanr muzike nam je bliži po samim stilskim korenima u kojima su zastupljeni fank, soul, pop pa i klasična muzika. U odgovoru na Vaše pitanje, neko drugi je već rekao: "Aranžer je neko ko moli da dobije dobru pesmu." Što je pesma bolje izrađena, lakše je napraviti odličan aranžman. S tim u vezi , odabrali smo najbolje numere disko muzike sedamdesetih i osamdesetih i sa zadovoljstvom sam ih obradio i adaptirao za ovako veliki muzički sastav.

Publika u Novom Sadu je već imala priliku da čuje ovaj repertoar. Kakve su reakcije?

Novosadska publika je izuzetno edukovana i naslušana publika, sa perfekrtnom emocijom koja nam pomaže u toku izvođačkog performansa... Pravo je zadovoljstvo imati jedno takvo okruženje koje te , kao umetnika, fantastično dočekuje i prati tokom celog koncerta.

Šta mislite, ko više uživa u ovoj izvedbi, poštovaoci opere ili disco muzike?

Postoje samo dve vrste muzike - dobra i loša... Ozbiljan slušalac zna prepoznati kvalitet, uživati u njemu i na kraju nagraditi umetnike velikim aplauzom i ovacijama. Na ovom koncertu retko ko ostaje u sedištu. Muzika je toliko dinamična, vokalni i instrumentalni solisti vanserijski tako da je užitak poptun i zajednički!

Koje su to pesme za koje mislite da će kod publike izazvati najviše oduševljenja?

Pa svakako su to hitovi grupa Abba, Boney M, Bee Gees, Majkla Dzeksona, mada publika uživa i đuska punih 120 minuta na kompletan program koji je sastavljam od, zaista, atraktivnih numera.

Zašto ste za goste ovog spektakla izabrali baš Bojanu Stamenov, Sašku Janković (Sashka Janx) i Zorana Šandorova?

Svo troje su pre svegavan serijski vokalni solisti, pevači sa velikim stažom i iskustvom. Novosadski Big band već dugi niz godina saradjuje sa njima i doživljavamo ih kao vrhunske persone, velike profesionalce i velike radnike. Pored njih u ovom koncertnom projektu formirana je i jedna ženska vokalna grupa - Disco sisters- sastavljena od članica hora opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i one su pravo muzičko iznenadjenje za sve pa čak i za nas na bini.

Rok operu pamtimo i po impoznatnom broju izvođača na sceni. Hoće li je Disco opera nadmašiti?

Za Disko operu smo koristili instrumente koji su tipični za ovu vrstu muzike tako da je orkestarski sastav, u odnosu na Rok operu, malo manji, ali je zbog lepršavnosti i interesatnosti programa zvuk je mnogo veći. Sam disko žanr ima mnogo veću publiku od rok muzike, te smo mišljenja da će svakako nadmašiti Rok operu.

Koliko je numera na repertoaru i zašto ste baš njih izabrali?

Ukupno je obrađeno 20 numera. Birane su po svojoj atraktivnosti , prepoznatljivosti i efektnosti na publiku. Takođe je važno da se svaki muzičar na bini oseća zadovoljno, inspirativno i kreativno, što ova vrsta muzike i omogućava, te da orkestar svoju emociju prenese na publiku na najbolji mogući način... To postižemo pozitivnim pristupom i sjajnom energijom koja dominira tokom celog performansa.

Obećavate li da ćete i ovoga puta podići Centar SAVA na noge?

Apsolutno da! Pozivam sve ljubitelje dobre muzike i orkestarskog muziciranja da dodju i uživaju u zaista savršenoj Disco operi. Disko ponovo radi! Dobrodošli!