Dara iz Jasenovca
Foto: Printskrin
Dara iz Jasenovca

Foto: Printskrin

Dara iz Jasenovca, Foto: Foto: Printskrin

Film reditelja Predraga Gage Antonijevića "Dara iz Jasenovca" nije ušao u uži izbor filmova koji su još uvek u trci za Oskara u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja, objavljeno je na zvaničnoj službenoj stranici.

Pre toga izbačena je i iz trke za "Zlatni globus" usled velike svetske, snažne propagande protiv Srba. 

Takođe se u tekstu u časopisu 'Verajeti", u kojem se tvrdi da je 'Dara iz Jasenovca' srpska propaganda, zlonamerno tempiran tačno pred nominaciju za Zlatni globus.

Američki list 'LA tajms', koji prednjači u antisrpskoj histeriji, objavio je tako tvrdnju da u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac nisu ubijani ni Srbi, ni deca, već da je to bio logor samo za Jevreje i to baš na dan kada je dan kada je srpski film ugledao "svetlost dana", na velikoj svetskoj premijeri. 

Nasuprot domaćem filmu koji veoma realno prikazuje stradanje srpskog naroda u ozloglašenom Jasenovcu, bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić snimila je film pod nazivom "Quo vadis, Aida", priči o svemu što sto se dešavalo u Srebrenici, iz jednog, ne toliko objektivnog ugla. 

Film govori o događajima iz tri julska dana 1995. godine u Srebrenici, u čijem je središtu Aida Selmanagić, nekadašnja profesorka engleskog jezika koja radi kao prevoditeljka za mirovne snage Ujedinjenih Nacija. U trenutku kada vojska pod komandom generala Ratka Mladića (igra ga Boris Isaković) zauzme grad, hiljade stanovnika, među kojima je i Aidina porodica, pokušavaju da se smeste unutar kampa UN-a. Aida istovremeno pokušava da spase muža i dvojicu sinova…

Ovo ostvarenje je i dalje u trci za Oskara. 

Sredinom marta znaće se kojih 5 od ovih 15 filmova će zvanično biti nominovano za ovu filmsku nagradu.

Informaciju zvanično je objavila Akademija na službenoj stranici, a film Jasmile Žbanić nalazi se u suženom izboru od 15 država koje su prošle nakon liste u kojoj je bilo 93 kandidata za ovogodišnjeg Oscara.

Komentari (8)

Nada

10.02.2021 14:35

Ovo se i ocekivalo od onih koji su nas svih tih i sledecih godina rusili nedozvolivsi da istina ugleda svetlo dana ! Ali boga ima i vratice se svima njima jos i gore kao jedan bumerang. Srebrenica je namestena stvar i oni koji su to i snimili znaju pravu istinu - sve im je to neko debelo platio . Djavo ce doci po svoje !

Faketi

11.02.2021 09:36

@Nada - Svi vas mrze a vi nevini kao maslacak. Dokle god budete davali kolektivno utociste ratnim zlikovcima i ne promijenite svijest o svojim nedjelima, svijet ce vas odbacivati iznova.

Bora

11.02.2021 17:28

@Nada - Tako je. Bravo Nado. Sa tim se ne slažu samo oni razni faketi što nemaju sopstveni identitet, pa se ne zna ni šta su.

Marko

11.02.2021 03:31

Hajde da se pogledamo u ogledalo i zapitamo Čime smo zaslužili Ovoliko nipodaštavanje I prezir u svetu. Hajde da malo pričamo o sebi i svojim nepočinstvima. Da kroz katarzu dođemo do poštovanja sveta, kao Nemci I Japanci.

ByK

11.02.2021 10:13

@Marko - Ти си дечко парадигма аутошовинисте, ако већ ниси из сусЈедства. Зна се ко је највише страдао и страда још увек, а ко чини злочине, како тада, тако и дан-данас

Djordje

11.02.2021 13:17

@Marko - Hajde Marko .... ne s...i !!!! I ne jedi , isto ... sad se ti pravis pametan. Verovatno se zoves Muja ili slicno , ustasko cvece ...

Bora

11.02.2021 17:24

@Marko - Hajde Marko pogledaj se u ogledalo i pokušaj da se ne zgadiš.

Gedža

11.02.2021 19:20

@Marko - Kakvi bre Nemci i Japanci,kakva ogledala i nepočinstva,šta Ti je s mozgom? Idi u Zagreb po pravdu...ako već nisi tamo...NYUUN