Manda
Youtube/Printscreen
Manda

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Na današnji dan pre četiri godine napustio nas je Milorad Mandić Manda, velikan srpskog i jugoslovenskog glumišta uz čije pesme i emisije su odrastale generacije mališana.

Manda je preminuo na sceni UK "Vuk Karadžić" u Beogradu, kad mu je pozlilo za vreme predstave.

Vest o smrti glumca, koji je za sobom ostavio brojne maestralne uloge, tog dana potresla je ne samo glumački svet, već i sve one koji su odrastali uz Mandu u emisiji "S one strane duge" i oduševljeno ga dočekivali gde god da se pojavi.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by nikola kojo (@nikola_kojo_pravi) on Jun 14, 2020 at 11:54pm PDT

Manda je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Nakon diplomiranja je postao član beogradskog dečjeg pozorišta "Boško Buha". Godine 1989. je snimio više od 270 epizoda emisije "Bajka za laku noć", priče za laku noć koje su se emitovale na nacionalnoj televiziji. Od 1989. do 1995. je vodio emisiju za decu "S one strane duge", što ga je uz Branka Kockicu, učinilo najpopularnijim dečjim glumcem i zabavljačem. Od 1995. je vodio emisiju „Više od igre“ na TV Pink.

Milorad Mandić Manda

Marko Metlaš/Alo!

Foto: Marko Metlaš/Alo!

Milorad Mandić je igrao u brojnim srpskim filmovima. Najzapaženija uloga mu je u filmu Srđana Dragojevića "Lepa sela lepo gore". Od televizijskih uloga, ističe se lik Milašina u seriji "Selo gori, a baba se češlja" Radoša Bajića.

- Nimalo nije lako raditi sve ovo, ne samo što je stresno i nezdravo za čoveka, ogromna energija se troši, ali na svu sreću, ne uzalud. Nije mi žao, niti će mi biti žao ijedne potrošene sekunde. Ne osećam nikakav strah, niti o tome razmišljam. Kada se posao završi on će govoriti više nego bilo čija reč - izjavio je Manda u svom poslednjem intervjuu za Nedeljnik.

Nikola Kojo na svom Instagram profilu podelio je glumčevu sliku uz komentar: "Četiri godine..."

Fanovi su pored Kojine objave ostavljali poruke poput: "Legende nikad ne umiru", "Kakvo li je vreme s one strane duge?", "Idem kuci kume"...

Podsetimo, Milorad Mandić Manda je preminuo 15. juna 2016. u 56. godini, za sobom ostavivši suprugu, glumicu Anastasiju Mandić, i četvoro dece.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.