PRODALA SVU IMOVINU, UMRLA JE OD SIDE, KAO BESKUĆNICA: Bila je najveća zvezda SFRJ, prozvana je CRNOM PRINCEZOM, a onda je krenula putem PAKLA DROGE!

Na današnji dan pre 60 godina rođena je Margita Stefanović Magi, jedna od najznačajnijih muzičarki na sceni bivše Jugoslavije.

Margita Stefanović Magi
Margita Stefanović Magi, Foto: Screenshoot Youtube

Kada se spomene kultni jugoslovenski sastav EKV koji je takozvanim novim talasom obeležio 80-e godine na domaćoj rok sceni, odmah nakon Milana Mladenovića, mnogi će u sećanje dozvati nezaboravnu Margitu Stefanović Magi.

 

Prozvana je crnom princezom, a najveću popularnost stekla je kao članica benda Katarina Velika II, koji je posle promenio naziv u EKV.

U ispovestima savremenika uvek se spominje njena nestvarna, opčinjavajuća lepota, zbog koje su, kako tvrde, mnogi i počeli da dolaze na koncerte grupe koja je iza sebe ostavila vanvremenske hitove kao što su "Srce", "Par godina za nas", "Ti si sav moj bol" i mnoge druge. Bujna, tamna, neukrotiva kosa, široke, muške košulje i osoben način komunikacije sa klavijaturom koju je svirala praktično je hipnotisao sve one koji su prisustvovali njihovim nastupima širom bivše Jugoslavije.

Margita Stefanović Magi
Margita Stefanović Magi, Foto: Screenshoot Youtube

Međutim, ova očaravajuća devojka, za koju se vezuje legenda o prvom beogradskom grafitu ("Magi je dečak") i mnogobrojne priče o neuzvraćenim ljubavima, nije živela bajku u koju su mnogi voleli da veruju. Iako je pisala stihove, svirala i povremeno pevala u jednoj od najpopularnijih i svakako najznačajnijih grupa svog vremena, ona je do kraja života u očima svoje stroge majke ostala razočaranje jer je "protraćila talenat" na neku njoj nerzaumljivu muziku, umesto da je svirala klasične kompozicije po koncertnim halama širom Evrope, piše Avaz.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Margita Stefanović (@margitast) on

 

Pritisci sa svih strana, a najviše onaj koji je samoj sebi nametala, nemoćna da se, kao jedna izuzetno senzibilna duša, nosi sa stvarnošću koja je postajala sve surovija, a često i sve bizarnija, u poslednjoj deceniji 20. veka, Magi se, korak po korak, uvukla u svet narkotika koji su je polako, ali sigurno vodili ka stranputici, a zatim i potpunoj propasti.

Poslednji zabeležni nastupi EKV-a, čiji se broj članova iz godine u godinu smanjivao upravo zbog prekomerenog korišćenja opijata, dočaravaju nam sliku jedne potpuno drugačije Magi, kojoj je konstantna upotreba narkotika narušila lepotu po kojoj je bila čuvena, a o zdravlju je suvišno i govoriti. Nakon smrti oca, njeno korišćenje opijata se intenziviraa samim tim i finansijsko stanje postaje sve gore, pa Margita tako prodaje svu svoju imovinu i završava na ulici, piše Avaz.

Margita Stefanović Magi
Margita Stefanović Magi, Foto: Screenshoot Youtube

Ono što malo ko zna o ovoj tragičnoj princezi jugoslovenske rok scene je to da je preminula u jednoj prestoničkoj klinici, u koju je primljena bez zdravstvene knjižice (jer nije imala osiguranje), zaboravljena od strane nekadašnjih mnogobrojnih prijatelja, ali i države koja nije umela da ceni na pravi način onu devojku koja danas nosi status legende.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi