Milena Dravić
Tanjug/AP
Milena Dravić

Tanjug/AP

Milena Dravić, Foto: Tanjug/AP

Završila je Osnovnu školu "Janko Veselinović", a onda i Prvu mušku gimnaziju. Odrasla je uz oca fudbalera i mamu domaćicu.

PROČITAJTE JOŠ:

Glumica je često isticala da joj je majčino mišljenje bilo veoma važno. Talenat za scenu prepoznala je njena tetka koja je nagovorila njene roditelje da je upišu na balet. Milena se bavila i manekenstvom, a dugo se pričalo reviji na Kolarčevom univerzitetu na kojoj je nosila đubretarac, nakon koje je dobila prvu filmsku ulogu. Bilo je to 1959. godine kada joj je slovenački reditelj František Čap dao ulogu u filmu "Vrata ostaju otvorena".

Od tada gotovo da nije bilo praznog hoda u njenoj karijeri. Uspela je da položi prijemni na Fakultetu dramskih umetnosti. Milena je sedamdesetih godina bila izbačena sa fakulteta, jer je na predavanjima zbog snimanja nije bilo više od mesec dana. Godinama kasnije, njena profesorka Ognjenka Milićević je molila da se vrati i predložila da joj "Prekobrojna" bude diplomski rad, ali Dravićeva nije htela.

Milena Dravić

Screenshoot Youtube

Milena Dravić, Foto: Screenshoot Youtube

Mnogi su je je savetovali da prihvati i govorili joj da je to njena velika šansa za Holivud. Na pitanje voditelja da li je donela pogrešnu odluku, odgovorila je: "Ne znam".

Holivudski glumac Bred Pit imao je priliku da glumi rame uz rame sa Milenom Dravić. Naime, film "Tamna strana sunca" u režiji Bože Nikolića bio je veliki prvenac Breda Pita.

Nepokretnu majku Breda Pita u filmu je tumačila Milena Dravić, a Gorica Popović je bila njihova kućna pomoćnica.