Alen Islamović
printscreen
Alen Islamović

printscreen

Foto: printscreen

Pre 45 godina 18. novembra grupa Bijelo dugme objavila je prvi studijski album pod nazivom "Kad bih bio bijelo dugme". Nesvakidašnji omot za bivšu Jugoslaviju privukao je veliku pažnju.

Sarajevski slikar Dragan S. Stefanović je bio jedan od prvih dizajnera omota na prostorima bivše Jugoslavije. Prvi projekat je bio ozloglašeni omot za prvi album najpopularnije jugoslovenske rok grupe svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ:

Stefanović je bio prijatelj iz detinjstva Gorana Bregovića, pa su već sarađivali za kreiranje plakata za njegovu grupu „Beštije“.

Početkom sedamdesetih angažuju ga grupe „Ambasadori“ i „Indeksi“ i kasnije postaje poznat posle čuvenog omota na kome su ženske grudi.

Legenda kaže da su stariji Beograđani masovno ulazili u beogradsku knjižaru „Kultura“ gde se ploča prodavala i negodovali prodavcima sa rečima „A kakva vam je ovo kultura u izlogu?“, dok je Stefanović u više intervjua prepričavao anegdotu u kojoj ga je momak devojke sa omota jurio po Radio Sarajevu samo da bi ga izvukao napolje, pitao da li poznaje njegovu devojku i da li je istina da se ona slikala za omot. Pošto mu je Stefanović rekao da je to ona, momak joj je udario šamar i zahvalio se.

Sveopšte ludilo i zgražavanje je pomoglo Stefanoviću da nastavi sa dizajniranjem, pa je nastavio sa radom sa Korni grupom za album "Mrtvo more“ i jedan od prvih primera pop arta u jugoslovenskoj diskografiji, omot za album „Time II“ istoimene grupe.

Stefanović je bio dosledan u erotizaciji albuma radeći ih upravo ili u maniru pop arta ili slikarskog detalja. Veliki uspeh je postigao i sa drugim omotom za Bijelo dugme „Šta bi dao na mom mjestu“ na kome je bila ženska zadnjica dok je omot za „Bitangu i princezu“ – koji je trebalo da predstavlja udarac ženske noge u štiklama u međunožje muškarca u belom odelu – cenzurisan od strane Jugotona.

Pričalo se da su bendovi prvo puštali demo snimke Stefanoviću kako bi dobio inspiraciju, a onda, pošto je bio poznat po dugačkom i samotnjačkom radu, čekali da završi omot pre nego što krenu sa finalnim miksom albuma.

BONUS VIDEO:

"STVARNO IMA BOLESNIH LJUDI" Tamara Milutinović o napadu seks manijaka, ali i o momku kojeg krije!

 

Balaševićeva ćerka iznela pravu istinu o njegovom zdravstvenom stanju! Na njene dirljive reči niko nije ostao ravnodušan!

AUTOR: Alo.rs/A.B. DATUM I VREME: 18.11.2019. 20:01 Sve ih je uplašio. Foto: printscreen/YouTube Đorđe Balašević je i dalje u bolnici nakon infarkta koji je doživeo. Njegovo zdravstveno stanje sve je bolje, a njegova porodica otkriva kako se oporavak odvija. Jelena Beba Balašević obratila se javnosti putem društvene mreže "Fejsbuk" i otkrila nove informacije o kojima se zabrinuti fanovi svakodnevno raspituju.