Film
Shutterstock
Film

Shutterstock

Foto: Shutterstock

I ovaj put smo se potrudili da za Vas izdvojimo filmove koji će biti na programu danas, kako biste se opustili i "prekratili vreme" za vreme trajanja policijskog časa.

08.40 1000 Film: "Vodeni svet"

Kopno više ne postoji. Ljudska vrsta se bori za opstanak na trošnimsplavovima i privremenim plutajućim gradovima nazvanim atoli.Međutim, neki još uvek veruju u legendu o mitskom mestu kojenazivaju "Suva Zemlja".

Mornar je jedan od ljudi koji su preživeli zahvaljujući tome što su razvili škrge. On živi na brodu, na kome uzgaja dragocenu stabljiku paradajza. Pokušava da proda svoju biljku i parče zemlje stanovnicima veštačkog naselja koje je napravljeno od industrijskog otpada.

Međutim, kada otkriju da je Mornar mutant koji ima škrge, ostrvljani ga hapse. Međutim, ostrvo napada grupa odmetnika, predvođena Đakonom. Mornar uspeva da pobegne, zajedno sa Helen i njenom kćerkom Enolom. Odmetnici nastavljaju svoje napade i u jednom trenutku otimaju Enolu.

Kada se Enola vrati, ona na svojim leđima ima istetoviranu mapu koja vodi do “Suve Zemlje”, poslednjeg nepotopljenog utočišta na Zemlji…

Sve do pojave "Titanika“, sa budžetom od 235 miliona dolara, film “Vodeni svet” bio je najskuplji filmski projekt ikada snimljen.

11.00 Pink 2 Film: "Od šesnaeste do večnosti"

Priča o tinejdžerki u malom gradu, koja još nije iskusila prve poljupce, zaljubljivanje...

13.40 Cinemax Film: "Zlatni momci"

Profesor književnosti Grady Tripp pre sedam godina je napisao svoj prvi roman, koji je odmah postao bestseller.Od tada pokušava napisati svoj drugi roman, ali nalazi se u stvaralačkoj krizi. Njegov agent Terry Crabtree dolazi mu u posetu u pratnji transvestita Antonije, u nadi da će ga Tripp razveseliti vešću o novom romanu.

U to vreme Trippa ostavlja žena i sve više se zbližava sa svojim talentovanim studentom Jamesom Leerom, na kojeg oko baci i homoseksualno nastrojen Terry. Njih dvojica traže retku jaknu, koja je nekad pripadala Marilyn Monroe. U profesora je pomalo zaljubljena slatka studentkinja Hannah, koja ga pokušava osvojiti svojim mladalačkim šarmom, dok je Tripp u ljubavnoj vezi s dekanom Sarom, koja mu otkriva da je trudna.

15.05 Cinemax Film: "U potrazi za zemljom Nedođijom"

Dobitnici nagrada – Džoni Dep, Kejt Vinslet, Dastin Hofman i Džuli Kristi – glume u ovoj čarobnoj priči o jednom od najvećih pripovedača i ljudima koji su bili inspiracija za njegovo remek-delo, “Petar Pan”. Karijera poznatog dramskog pisca, Džejmsa M. Barija (Dep), nađe se na raskršću posle neuspešnog pozorišnog komada i sumnje kritičara u njegovu budućnost. Onda slučajno upozna udovicu (Vinslet) i njena četiri sina, sklona avanturi. Oni otpočinju prijateljstvo koje će raspaliti maštu za Barijevo najveće delo. “U potrazi za zemljom Nedođijom” je prava poslastica sa vrhunskom glumačkom postavom.

16.20 HBO 2 Film: "Boemska rapsodija"

„Boemska rapsodija“ je biografski film koji slavi grupu Queen, njihovu muziku i izvanrednog frontmena Fredija Merkjurija, koji je prkošenjem i razbijanjem stereotipa postao jedan od najobožavanijih zabavljača na planeti. Kroz presek kultnih pesama i revolucionarnog zvuka, film takođe prati i meteorski brz razvoj i uspon benda, uključujući i eksploziju tog istog meteora u vreme kada se Fredijev životni stil oteo kontroli, ali i trijumfalni povratak koncertom na Live Aid-u, kada je Merkjuri, gledajući u oči svoju smrtnu bolest, poveo bend u jedan od najznačajnijih i najfascinantnijih nastupa u istoriji rok muzike. Uz stalno jačanje nasleđa benda, koji je uvek bio više kao porodica, grupa Queen u svakom trenutku, pa i danas, neiscrpno nadahnjuje brojne sanjare, autsajdere i ljubitelje muzike. U ulozi Fredija Merkjurija našao se Rami Malek, zvezda serije Mr. Robot, koji neverovatno podseća na energičnog frontmena grupe Queen. Malek će zapravo pevati u filmu, ali će njegov glas biti dopunjen Fredijevim.

19.25 Cinestar Film: "Dvostruka igra"

Mladi policajac Bili Kostigan mora da se infiltrira u mafijaški sindikat ne bi li pridobio poverenje zloglasnog šefa irske mafije Frenka Kostela. U isto vreme, Kostelo šalje mladog i ambicioznog kriminalca Kolina Salivana da se infiltrira među policajce kao doušnik. 

Kada i kriminalcima i policajcima postane jasno da u svojim redovima imaju krtice, Biliju i Kolinu preti opasnost da ih uhvate i odaju suprotnoj strani. Obojica moraju da se potrude da pronađu onog drugog, da bi spasili sopstvenu glavu!

21.00 Fox Film: "Tor: Mračni svet"

„Tor: Mračni svet“ na velikom platnu prikazuje avanture Tora, moćnog Osvetnika, dok pokušava da spasi Zemlju i Devet kraljevstava od skrivenog neprijatelja, starijeg i od samog svemira. Posle filmova „Tor“ i „Osvetnici“, Tor pokušava da uspostavi red u svemiru, ali drevna rasa koju predvodi osvetoljubivi Malekit vraća se da gurne svemir nazad u tamu. Suočen s neprijateljem kome čak ni Odin i Asgard ne mogu ništa, Tor mora da krene na najopasnije lično putovanje, na kom će se udružiti sa Džejn Foster i žrtvovati sve kako bi nas sve spasio.

 21.42 Prva kick Film: "Dvanaest majmuna"

Filadelfija, 2035. Nakon što je sredinom devedesetih čovečanstvo poharala nepoznata zarazna bolest od koje je umrlo pet milijardi ljudi, ostatak ljudske rase preživljava duboko ispod Zemljine kore. Površina je opustošena i njome vladaju divlje životinje. Kako bi spasile preostale ljude, vlasti šalju zatvorenika Džemsa Kolea (B. Vilis) u prošlost ne bi li tamo izolirao opasni virus i tako omogućio da se u budućnosti napravi cepivo. Kole greškom dospieva u 1990., a ne u 1996. kad se dogodila pandemija, gde ga odmah zatvore i dodele doktorici dr. Katrin Raili (M. Stove).

Dr. Raili na početku misli da pred sebom ima šizofreničara koji bulazni. Stoga ga smesti na psihijatriju gde izbezumljeni Džems upozna paranoidnog Džefrija Goinsa (B. Pit), sina poznatog virologa (C. Plumer) i vođu tzv. Vojske dvanaest majmuna koja je u budućnosti preuzela odgovornost za širenje virusa...

Giliamov film "Dvanaest majmuna" uzor ima u francuskom kratkometražnom filmu "La Jetée" (1962) Krisa Markera prema kojemu je bračni par David i Dženet Peples napisao turobnu priču o budućnosti u kojoj čovečanstvo preživljava nakon katastrofalne zaraze. Premda uspostavlja naraciju na nekoliko vremenskih nivoa, film sa lakoćom prelazi na pojedine segmente zapleta pri čemu režiser znalački generira atmosferu beznađa i nemogućnosti menjanja sudbine. Delom nadahnut Hičkokom, Giliam sve to čini sa mnogo ironije, pa je "12 majmuna" usprkos proklamiranom pesimizmu u mnogim scenama itekako zabavan.

U glavnoj je ulozi holivudska zvezda B. Vilis (TV serija "Slučajni partneri", trilogija "Umri muški") kojemu je ovo nesumnjivo jedna od najboljih dramskih uloga u karijeri. Vilisov Džems Kole izvrsno je napisan i odglumljen lik očajnika koji usprkos bezizlaznoj situaciji ni trenutka ne gubi ljudskost i požrtvovnost. Partnerica mu je podjednako uverljiva M. Stove (Kratki rezovi, Generalova kći), dok je pravo iznenađenje bravurozna epizodna uloga B. Pita (Sedam, Klub boraca, Troja). Dao je sve od sebe kako bi odigrao lik paranoidnog Goinesa, pa osvojeni Zlatni globus i nominacija za Oskara za najbolju mušku epizodnu ulogu nisu bili iznenađenje.

Druga nominacija bila je za kostimografiju, a uz niz strukovnih priznanja (tri nagrade Američke akademije za naučno-fantastične, fantastične i horor filmove), "12 majmuna" je prikazan i u službenoj konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 1996. Vizualno originalan, napete priče sa nekoliko obrata, te vrsno režiran i snimljen, film je vrlo brzo stekao kultni status, dok je u svetskim kinima zaradio respektabilnih 158 miliona dolara upeterostručivši budžet.